FOTO: Mesto u Novom Sadu u kojem deca razvijaju više od logike

Era novih tehnologija prilepila je mališane za računar, pretežno zbog ogromnog izbora video igara na dohvat ruke.
Dok video igre predstavljaju razonodu, a onim malo posvećenijim dečacima i devojčicama čak i ozbiljan hobi, činjenica je da sati za konzolom ne dovode do razvijanja računarske pismenosti. Kada se ti sati pomešaju sa nedovoljno razvijenim osnovnim obrazovanjem iz informatike, ne dobijamo generacije koje su spremne da idu "u korak" sa razvojem računarskih tehnologija.
 
To je shvatila dugogodišnja profesorka informatike, Novosađanka Nataša Subić, koja je u radu s decom primetila da deca dolaze i do tinejdžerskih godina bez razvijene informatičke pismenosti, koju smatra neophodnom kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. Kako naglašava, odlučila je da se posveti pripremi dece za budućnost.
 
To sada čini u Centru za obuku rada na računaru "Happy spot". Za 021 navodi da računarske tehnologije ne bi trebalo da imaju negativnu konotaciju, kako zbog igara možda i imaju, te da se rad na računaru zasniva na kompleksnim stavkama koje su nužne u životu. 
 
"Utisak koji sam stekla je da ljudi smatraju da je potrebno zabranjivati deci da sede za računarom, što smatram pogrešnim pristupom. Decu, naročito u predškolskom i školskom uzrastu, treba usmeriti da koriste računar na pravilan način i ne budu puki korisnici tehnologije, koju imamo priliku da gledamo u povoju. Zato sam otvorila školu računara i posvetila se učenju dece pravilnom i bezbednom načinu rada, razvijanju logike i veština, te dovođenje dece 'iza igrica' i uključivanje u proces stvaralaštva", objašnjava Subićeva. Kako dodaje, deca su kreativna bića koja samo treba usmeriti.
 
 
"Happy spot" funkcioniše u grupama od petoro do šestoro dece, što omogućava predanost individualnom radu.  Svako dete je posebno, te se s njim radi na ispoljavanju kreativnih ideja i talenata, a potom i na načinima upotrebe tih elemenata.
 
Svako dete u radu u “Happy spot”-u ima sopstveni računar, te je potpuno opremljen, a Subićeva naglašava da je potrebno samo poneti - ideju i želju za znanjem. Tokom leta, “Happy spot” nudi letnje kurseve: Osnovne obuke na računarima i Programiranje animacija i igrica za računare i mobilne aplikacije. Svi kursevi su potpuno prilagođeni uzrastu deteta, a koriste se tehnike i tehnologije koje su prilagođene njihovom radu i sposobnostima. Na Osnovnom kursu, deca uče rad na računaru - primena računara, organizacija fajlova, raspoznavanje ekstenzija, teksualni i grafički fajlovi i rad na internetu. Takođe, na Programiranju se kroz lako prihvatljiv način slaganja puzli deca uče osnovama algoritma i programiranja.  
 
 
 
Časovi traju sat vremena i na svakom času se postave ciljevi, način i tehnike kojima će se ti ciljevi dostići, a odradi se jedan zajednički primer. Na osnovu odrađenog primera, zadaje se deci novi zadatak i od njih se očekuje da ga samostalno reše. Naravno, edukativni tim je uvek tu da pomogne i usmeri rad ka rešenju. Na kraju časa se ističu korišćeni koncepti. 
 
Nataša Subić naglašava da ovakav vid rada na računaru pomaže deci da nauče da razmišljaju kreativno i sistematski i savladavaju osnovne veštine za život u 21. veku.  
 
"Ideja iza 'Happy spot'-a je postavljanje umne podloge, koju će dete uz malu pomoć da nadograđuje i dalje održava. U grupi je deci omogućeno da razmenjuju ono što su naučili, što je jedan od principa obnove naučenog tokom časa i praktikujemo ga redovno. Deca će naučiti kako da prepoznaju i predvide korake u savladavanju određenog informatičkog problema, čime će postepeno graditi jedan stabilan 'kod' i temelj za primenu tog koda u životu", naglašava naša sagovornica.
 
 
U toku je prijava za letnje kurseve u "Happy spot"-u i to u trajanju od dve sedmice, svakog drugog dana. Letnji kursevi su idealni za decu, jer ne postoje obaveze u školi, a prijava traje do 1. avgusta.
 
Nakon letnjih kurseva, male znalce očekuje i redovan kurs rada na računaru od 1. septembra, u trajanju od jednog do dva časa nedeljno. Moguće je prilagoditi se potrebama roditelja, kojima je čak omogućeno da "Happy spot"-u povere dete i na duže. Naime, pored računarskih kurseva, organizuju se i provere naučenog u školi, dodatno učenje ili savladavanje gradiva s detetom, te nije potrebno trošiti vreme na te obaveze kod kuće. U dodatne ponude spada i razonoda nakon obrađene teme časa u vidu xBox igre, kao i mogućnost ustupanja prostorija Centra za potrebe proslave rođendana.
 
 
Letnji kurs staje 3.500 dinara za dve nedelje pohađanja. Posebnu ponudu dobijaju mališani koji se organizuju u grupi od šestoro, kada će kurs dobiti po specijalnoj ceni od 2.900 dinara.
 
Tokom školske godine, početkom septembra, organizuju se kursevi koje dete može pohađati jednom nedeljno, onda je cena kursa na mesečnom nivou 2.000 dinara, ili dva puta nedeljno za cenu od 3.500 dinara na mesečnom nivou.
 
Centar za obuku rada na računaru "Happy spot" nalazi se u ulici Marka Miljanova 4. Svi zainteresovani mogu se prijaviti na broj telefona: 061/173-69-58 ili na 021/301-52-65 od 16h do 21h. Možete dete prijaviti i putem mejla na: happyspotnovisad@gmail.com, a posetiti i zvaničnu Fejsbuk stranicu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti