Previše izdavača i preskupi udžbenici roditelje teraju na crno tržište

Ogromni jaz između cena novih kompleta udžbenika koji se kreću od 8.000 do 15.000 dinara i polovnih kompleta koji koštaju upola manje, sve više navode roditelje da se opredeljuju za ovu drugu opciju koja pak dosta oštećuje državni budžet.

Još ako roditelji imaju više školaraca pa kad se na cene kompleta knjiga doda i prateći školski pribor, odeća i obuća, dolazimo do toga da je prosečna plata (koja je prema Zavodu za statistiku oko 45.000 dinara, ali je realno mnogo manja) jedva dovoljna da potkrepi potrebe dvoje dece.

Zato ove godine cveta crno tržište kupoprodaje polovnih knjiga za osnovne i srednje škole. Počevši od interneta gde su Fejsbuk i Limundo pretrpani ponudama polovnih udžbenika, pa preko sajmova i knjižara polovnih knjiga, sve do uličnih prodavaca uglavnom smeštenih u Jevrejskoj ulici. Konkurencija pritom nije nelojalna, jer su cene knjiga svugde skoro iste.

Prema rečima jednog od prodavaca iz Jevrejske ulice, koji knjige prodaje već sedam godina i tako izdržava sebe i svog dedu, ove godine otkup knjiga je nešto slabiji te su zato morali da podignu otkupne cene na 150 do 250 dinara, dok se prodajne cene kreću do 400 dinara po knjizi. Samim tim prodaja dobro ide, jer se nov komplet knjiga teško može naći za ispod 100 evra.

"Nove knjige su jako skupe i roditelji su očajni jer ne mogu sve to finansijski da izdrže. Mi onda svake godine idemo na sajt Ministarstva prosvete pa se upoznajemo sa izdavačima i njihovim knjigama, kako bismo našim mušterijama mogli da ponudimo važeće knjige. Sve naše knjige su očuvane i maltene kao nove", kaže on za 021 i dodaje da prodaja polovnih knjiga dobro dođe i roditeljima i prodavcima, te da problema imaju samo sa tržišnom inspekcijom.

"Često nas teraju, zaplenjuju nam robu, a kazne idu i do 100.000 dinara. Kažu: "Vi ne plaćate porez državi", a ja državi poručujem da bih rado sve obaveze plaćao kad bih imao posao, kao uostalom i svi mi ovde koji prodajemo", jasan je on.

I dok polovne knjige kupuje najbrojniji, takozvani srednji sloj stanovništva, država je ipak mislila i na one najsiromašnije, korisnike socijalne pomoći, kojima je obezbedila nove besplatne setove knjiga, samo što se još uvek ne zna kada će ih i kako dobiti, potvrdio je za 021 Jovan Vukčević, načelnik školske uprave za Južnobački okrug.

"Država je obezbedila 45.000 knjiga za socijalno najugroženije đake i mi sada čekamo instrukcije države kada će i kako biti sprovedena raspodela istih", rekao je.

On je za naš portal objasnio da se Ministarstvo prosvete ne bavi prodajom knjiga već samo obezbeđuje knjige za socijalno najugroženije, dok je svakoj školi ostavljeno pravo da izabere izdavače i knjige koje će prodavati svojim učenicima.

Procedura je jasna: kod ministarstva konkurišu izdavači koji imaju licencu i ministarstvo izabrane izdavače udžbenika objavljuje na svom sajtu. Nastavna veća škola zatim u skladu sa svojim programom i potrebama biraju udžbenike, koje zatim roditelji mogu da kupe, najčešće u više rata.

Za razliku od većine, ima i onih roditelja koji svojoj deci imaju mogućnosti da obezbede nove setove udžbenika, a prema rečima direktora osnovne škole "Prva vojvođanska brigada" Dušana Kosanovića, takvih je u njegovoj školi skoro 50 odsto.

"Od hiljadu učenika njih 500-600 kupe preko škole a ostali kupe polovne knjige ili naslede od nekog. Neki čak i kopiraju, što nije baš u skladu sa zakonom, ali situacija je teška pa dozvoljavamo", rekao je Kosanović i objasnio da je je od ove godine uvedena novina da će udžbenici koje škola izabere važiti i naredne tri godine, što ranije nije bio slučaj već se situacija menjala iz godine u godinu.

On je dodao da problem imaju jedino kada učenik pređe iz jedne škole u drugu, jer svaka škola koristi drugačije udžbenike pa se dešava da roditelji i po dva puta moraju da kupuju knjige.

Dobra strana novina uvedenih ove godine je da je strogo zabranjeno školama da uzimaju udžbenike bez saglasnosti saveta roditelja, a škola više ne sme ni da prima nikakve donacije od strane izdavačkih kuća, čime država planira da stane da put mitu i korupciji, koji su u ovoj oblasti cvetali prethodnih godina.

Dodajmo još da Grupa građana "NS blok" i ove subote i nedelje, 27. i 28. avgusta organizuje razmenu udžbenika, o čemu više možete pročitati OVDE.

  • Inspektor Višekruna

    27.08.2016 16:21
    Svašta
    A kada izdavači "časte" prosvetare to je 100% legalno?
  • Volim i ja VAS

    25.08.2016 10:01
    Otkad se na knjige PLAĆA PDV???
  • Ana

    25.08.2016 08:41
    već je plačen PDV
    Predlog da se polovne knjige naplaćuju, nije u redu jer je već plaćen PDV.
    To nije crno tržište, već je plaćen PDV na knjige. Nije u redu podržavati izdavače koji pljačkaju roditelje menjajući udžbenike svake godine, imaju i više aktuelnih varijanti za svaku godinu, (Klet čitanka i radna sveska uz nju).
    Mislim da se zaboravilo čemu služe knjige u obrazovanju, da se deca školuju a ne da se puni budžet države. Država treba da ulaže u školstvo, a ne u sponzorisanju Pink televizije i sličnog.
    Pre je postojao samo udžbenik i sveska, a sada radna sveska, nastavni list samo da nas pljačkaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti