Umesto pred više šaltera, prva dokumenta za bebu se sređuju u Betaniji

Novosadsko porodilište od nedavno je omogućilo roditeljima da dokumenta vezana za rođenje deteta odmah regulišu u toj ustanovi, umesto da idu do matičarske službe i drugih državnih organa.

Ceo postupak je tako regulisan da se svi podaci o roditeljima i detetu prikupe u Betaniji i potom proslede dalje, a naknadno na kućnu adresu roditelja od Matičarske službe i Fonda za zdravstveno osiguranje stignu matični list, državljanstvo i zdravstvena knjižica novorođenčeta.

Od sada, nakon rođenja deteta, uvođenjem tzv. "jedinstvenog upravnog mesta" za administrativne procedure, roditelji mogu da odrede ime deteta, prijave njegovo prebivalište i prijave dete radi zdravstvenog osiguranja, za vreme boravka u porodilištu. Takođe, ovim postupkom bez popunjavanja formulara i bez potrebe da se ide kod matičara obavlja se i postupak dodeljivanja državljanstva detetu. U Betaniji kažu da od sada roditelji ne moraju da popunjavaju bilo kakav papirni obrazac, već samo kod zaposlenih u Porodilištu provere tačnost podataka već unetih u elektronske obrasce i, ukoliko su saglasni sa njima, potpišu ih.

- Zaposleni na Klinici su organizovani na način za koji smatramo da je za roditelje najpovoljniji i trenutno jedino moguć, a on podrazumeva da podatke od majke, pored onih iz medicinske dokumentacije i ličnih dokumenata, dobijamo tako što službenik poseti majku u njenoj bolesničkoj sobi nakon porođaja. Očevi svoje podatke mogu dati službenicama svaki radni dan u kancelariji u okviru Klinike od 8 - 14 sati. Identitet majke i oca u postupku prijave rođenja mora da se proveri, odnosno utvrdi na osnovu ličnog dokumenta.  Nakon završenog postupka gradska uprava besplatno dostavlja majci na kućnu adresu izvod iz Matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu deteta, a Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbeđuje izradu i dostavu zdravstvene kartice takođe na kućnu adresu - navode u Betaniji.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da je ovaj način regulisanja dokumenta novorođenčadi počeo da se primenjuje još 13. jula i da su roditelji zadovoljni, zbog uštede vremena i novca.

  • Ns

    06.02.2017 18:16
    Porodila sam se 31.12.2016. I nisu odradili nista na betaniji . Morala sam sama ici sve da prijavljujem i jos nisam sve uradila. A drugarica mi se porodila pre neki dan i sve su joj odradili u betaniji dok je lezala.
  • Novosadjanka

    30.08.2016 12:03
    Od kada je to????
    Ja sam se porodila u martu, i naravno posle ceo april ,,sredjivala,, papirologiju......
  • sara

    30.08.2016 02:27
    Elektronska prijava je dobar potez. Mi smo zadovoljni :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti