Zbog čega stoji gradnja Galensovog solitera u centru grada

Iako je pre nekoliko meseci na brzinu srušena zaštićena zgrada Komunalne banke u Ulici Narodnih heroja u centru Novog Sada uprkos protivljenju javnosti, a kako bi tu počela gradnja solitera od 13 spratova, radovi do danas nisu počeli.

Mada u javnosti vlada mišljenje da je razlog za čekanje na gradnju obavljanje arheoloških radova, razlog kašnjenja je kako 021.rs nezvanicno saznaje zapravo taj što nema potrebnih dozvola za zidanje objekta.

U gradskih organima, Uprava za urbanizam i JP "Urbanizam" poslednjih meseci nisu želeli javnosti da prilože dokumentaciju koja bi pojasnila da li se zidanje solitera sprovodi u skladu sa svim zakonskim odrebama, a da nešto nije kako treba pokazuje i slanje izmena urbanističkog plana za taj deo grada na javnu raspravu.

Naime, kako bi se ove dozvole izdale neophodno je da postoji urbanistički plan koji bi dozvolio takvu gradnju, ali on do sada nije usvojen i tek se nalazi na javnom uvidu.

Kako 021.rs saznaje, tek krajem prošle nedelje stavljen je na javni uvid plan okoline Železničke ulice u kojem se definiše zidanje ovog solitera. To znači da će tek po donošenju tog plana u Skupštini grada, biti moguće započeti gradnju.

Zanimljivo je da su u nacrtu urbanističkog plana strogo definisana pravila očuvanja sada već srušene Komunalne banke i uklonjenog spomenika jermenskoj porodici Čenezi, a obavezan je i javni urbanistički projekat.

Ove činjenice idu u prilog tezi da se investicija Galensa, koju i pored protivljenja javnosti čvrsto štiti lokalna vlast, sprovodi na brzinu i uz kršenje propisa, jer tek treba da se usvoji urbanistički plan koji definiše kakav objekat tu može da se gradi.

  • www

    02.09.2016 17:13
    a dozvola za rusenje postoji?
  • katastarski radnik

    01.09.2016 16:24
    Činjenice o investitorima
    Koliko god to nas bolelo, činjenica je da su investitori iz Republike Srpske, u Novom Sadu uknjižili svaku zgradu, poplaćali sve dažbine gradu i apsolutno nisu nikoga prevarili.
    Treba li da nabrajam ove naše novosađane - prevarante, u cugu mogu da vam nabrojim dvadesetak imena ali ću sad samo ove opšte poznate. Počevši od Gardi-ja, preko Mušickog, Jovice Košutića, Save Babića, Miloša Pavlovića, Stojana Marića, Ace Drače, Kimex-a, Srđana Arežine itd itd......
    Sve je apsolutno poznato i proverljivo!!!

  • Nemanja

    01.09.2016 15:17
    @//

    Po mašenju slova, očigledno je da si i pijan i nepismen, a i bezobrazan, pošto to drugom spočitavaš. Doduše, dok svoj alkoholizam i neznanje guraš pod tepih, bezobrazlukom se otvoreno hvališ; takve hulje i s takvim ponašanjem ovakve nefunkcionalne rugobe - perionice para od zgrada i podižu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti