FOTO: Deponije i razbacano đubre se gomila po novosadskim kvartovima

Svakodnevno internetom kruže fotografije pravih mini deponija koje niču po mnogim delovima Novog Sada.

Pritužbe građana praćene fotografijama u redakciju 021 stižu svakodnevno, a u ovom tekstu izdvojene su same neke od njih - iz centra grada odnosno iz ulice Save Vukovića, sa Bulevara Evrope, sa Telepa, Podbare i Novog naselja.

Građani su očajni jer ne znaju zbog čega je ovakva situacija u poslednje vreme niti kome mogu da se obrate kako ne bi živeli pored gomila đubreta.

"Juče sam u svom kraju pored podzemnih kontejnera zatekla gomile đubreta. Zar je moguće da su ljudi postali toliko bahati i lenji, pa im je teško da u podzemne kontejnere bacaju smeće, već im je lakše da kese i ostalo đubre ostavljaju pored?!", pita se jedna sugrađanka. S njom se slaže druga Novosađanka koja nam je apostrofirala problem sa podzemnim kontejnerima koje koriste građani Telepske, Tihomira Ostojića, Polgar Andraša i Vardarske ulice.

"Komunalna policija bi zaista trebala da se pozabavi ovim problemom. Da jednostavno nađe način kako da neodgovorne građane kažnjava, jer nam preti ekološka katastrofa i grad koji je nekad bio oličenje urednosti i reda, nam se polako ali sigurno pretvara u jednu veliku deponiju smeća".

Drugi problem je što i kamioni Čistoće redovno neprazne podzemne kontejnere pa Novosađani s pravom svoje smeće odlažu pored njih kada više nema mesta. Iako je njihova kubikaža daleko veća od nekadašnjih standardnih kontejnera koji se prazne svaki dan, a ovi mogu da se prazne tek posle nekoliko dana.

U JKP "Čistoća" za 021 navode da otpad pored kontejnera svakog dana zatiču na velikom broju mesta.

"Jasno se vidi da je sporan otpad izbačen iz kontejnera, kese razvezane i pokidane i ne vidi se niti jedna plastična boca, konzerva ni bilo šta što je interesantno sakupljačima sekundarnih sirovina koji su otpad prebrali, pa je potpuno jasno na koji način je nastala deponija koja je fotografisana. Kontejneri se redovno prazne i problem nije u funkcionisanju rada "Čistoće", već u neredu koji za sobom ostavljaju sakupljači sekundarnih sirovina", poručuju za 021 iz tog javnog preduzeća.

Iz "Čistoće" dodaju da je za ovu problematiku nadležna komunalna policija i njima treba prijaviti svako narušavanje javnog reda na ovaj način. Međutim, iz komunalne policije dobili smo sasvim drugačiji odgovor.

"U skladu sa važećim propisima komunalni policajac svoja ovlašćenja može primeniti samo prema licima koja su zatečena u vršenju prekršajne radnje, u ovom slučaju neodlaganja otpada u za to predviđene posude ili vađenja otpada iz propisanih posuda. Ova lica kažnjavaju se izdavanjem prekrašnih naloga u skladu sa propisima", objašnjavaju iz komunalne policije.

      

Kako kažu, oni nemaju ovlašćenje da nadležnom preduzeću izdaju naloge za otklanjanje nepravilnosti već to ovlašćenje ima nadležni inspekcijski organ, odnosno komunalna inspekcija, odakle poručuju "da je kontrolom utvrđeno da je rasuti otpad oko podzemnih kontejnera uklonjen i da je stanje javne higijene uredno", te se tu njihov posao završava.

"Sagledavajući sveopšte stanje u pogledu sakupljanja, transporta i odlaganja komunalnog otpada, kao i javne higijene oko 5.500 takvih lokaliteta u gradu, može se konstatovati da je stanje zadovoljavajuće", jasni su komunalci.

I dok su za jedne brojne mini deponije u gradu zadovoljavajuće stanje stvari, drugi za gomilanje đubreta krive "sakupljače sekundarnih sirovina", a treći nekativnost "Čistoće". Na kraju, građani ostaju nemoćni da saznaju ko u gradu zapravo može praktično da im reši problem.

Iz odgovora nadležnih institucija može se zaključiti da za ovaj problem niko nije nadležan, jer su im nadležnosti nedosledne, te da je samim tim problem nerešiv. To opet navodi na zaključak da će razbacanog smeća i mini deponija biti sve više kako se grad naseljava.

Uvođenjem podzemnih kontejnera u komunalan život grada nije rešin problem odlaganja smeća u Novom Sadu. Stručnjaci sumnjaju da uopšte i postoji interesovanje nadležnih da se ovom temom bave, kao i svakom oblašću ekologije.

  • Aleksandar

    12.09.2016 10:50
    Novi Sad cist grad, ali bio...
    Pitao bih zaposlene u Cistoci, kada su poslednji put prali puteve i cistili pesacke i biciklisticke staze??? Pre 10 godina???
    Pocela vec trava da raste izmedju njih! Putevi prljavi i prasnjavi, smeca na sve strane!
    Nije Novi Sad samo 1 bulevar, vec i ostale ulice!
    Metle u ruke gospodo, ako Vam vec nepate para za cistilice! ;)
  • Ime

    11.09.2016 10:13
    Shaban LOL
  • Milena

    09.09.2016 20:50
    @Lazar
    Lazare, da li misliš na Bašića i njegove svima već znane slobodne aktivnosti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti