Svi novosadski vrtići od oktobra po "fleksibilnom" sistemu

Tzv. "Fleksibilan ritam dana" od ove godine uvodi se u sve novosadske vrtiće, što znači da dolazak, vreme i mesto gde deca ručaju, ili spavaju nisu strogo definisani.

Kako su za 021.rs rekli u "Radosnom detinjstvu", ovakav način funkcionisanja predškolskih ustanova se primenjuje već tri godine, ali do sada nije bio u svim vrtićima. Naime, radi se o tome da roditelji mogu da prilagode dolazak dece u vrtić, mališani ne moraju nužno da spavaju tokom dana, pojedini glavni obroci su u sobama, a užina se može detetu dati kada je ono gladno, a ne u tačno određenom terminu.

Međutim, ova ideja se nije dopala svima. Roditelji čija deca idu u vrtić "Vendi" na Novom naselju, pokrenuli su peticiju u kojoj ističu da fleksibilni način rada u ovoj ustanovi nije moguć. Kao glavne argumente istakli su da ne postoje higijenski uslovi da se deci glavni obroci služe u sobama, zato što, kako su naveli, postoje sobe gde su toaleti sastavni deo prostorije.

"Većina dece ima aktivnosti u poslepodnevnim satima, pa im je dnevni odmor neophodan, a postavlja se i pitanje novih dušeka, čija je zamena finansirana od strane roditelja. Ne postoje higijenski uslovi da se deci glavni obroci služe u sobama, postoje sobe gde su toaleti sastavni deo prostorije", kazala je za 021 jedna od mama potpisnica ove peticije.

U "Radosnom detinjstvu" navode da je ovakav stav proizvod nerazumevanje "Fleksibilnog ritma dana". Naime, roditelji se za njega mogu oprediliti ukoliko žele, a ideja je da se izađe u susret roditeljima, kako bi provodili više vremena sa decom, ukoliko im to obaveze dopuštaju.

"Nije obavezan dolazak dece do pola 8 ujutru, roditelji ih mogu dovesti i do 9 časova, i mi im do tada garantujemo doručak. Kada je u pitanju hrana i mesto gde se ona konzumira, to zavisi od tipa proizvoda. Naime, ako je u pitanju jabuka ili banana, a deca se igraju napolju, nema potrebe da ih ponovo uvodimo unutra, da sedaju na svoja mesta i jedu jabuku. Dovoljno je da operu ruke i mogu da jedu napolju. Sa druge strane, ako je reč o pudingu ili sličnoj hrani, onda se on naravno jede unutar objekta. Ukoliko se roditelj odluči na fleksibilni model, onda deca ne moraju da spavaju, nego mogu jednostavno da se bave mirnijim aktivnostima i time ne ugrožavaju decu koja odmaraju", kaže za 021 Jadranka Lukić iz "Radosnog detinjstva" i dodaje da su sve prostorije higijenski ispravne, te da su kontrole za to veoma stroge.

Ipak, naša sagovornica ističe da mali deo roditelja koristi mogućnosti fleksibilnog modela.

U to smo se i sami uverili posetivši vrtić "Palčica" gde ovaj model već postoji. Većina roditelja decu dovodi u obdanište do osam ujutru, pre odlaska na posao. Kako je rekla jedna majka, upoznata je sa idejama fleksibilnog ritma dana, ali decu dovodi u vrtić pre pola osam, jer joj tako najviše odgovora.

"Ideja je dobra, ali na mene to ne utiče, jer zbog obaveza na poslu decu dovodim u vrtić ujutru, odnosno kako je bilo i ranije, pre pola osam. Sa druge strane, nisam primetila da to što neko dete ne spava ili što jedu van kuhinje smeta mom detetu. Sve funkcioniše, to je najbitnije", navodi ona.

Novina je i da se osim kasnijeg dolaska deci može u dogovoru sa roditeljima obezbediti dodatna užina. 

  • sweetheart

    01.11.2016 08:20
    super!oduvek sam mrzeo spavanje u obdanistu!
  • Babe i žabe

    21.09.2016 09:34
    Primer i informacija za one koji ne znaju:

    U grupama u Vendiju upisano je od 30-36 dece, dok je u obdaništu u Radničkoj (gde se već primenjuje ovaj model) upisano svega 18.
    Broj vaspitačica po grupi je isti, a kvadratura soba u Vendiju ista ili čak manja.

    Za mene je to dovoljan argument zašto se u jednom objektu može, a u drugom ne može primenjivati ovaj model.

    Molba i poziv za novinare: istražite i pišite o ovom, ne dajte da se preko ovog pređe tek tako!!!
  • gandži

    19.09.2016 08:07
    DA, DA....
    Dok deca u pojedinim objektima bivstvuju u golubarniku koji je zbog potreba broja dece postao soba bez sanitarnog čvora i elementarnih uslova za normalan rad mi uvodimo deo evropskih standarda koji odgovara upravi. Lično sam uverena iz razgovora sa pojedinim čelnim ljudima da su deca za njih samo broj. Razdvajaju se timovi vaspitača sa odličnim rezultatima koji su generacijama iznad proseka da bi se sakrio nerad i javašluk onih koji uz mobilni telefon ne rade skoro ništa osim što pričuvaju decu. Objekti se raspadaju osim onih u kojima se slikaju glavešine ili pak idu političarska deca. Ali fleksibilitet je tu. Uvedite inspekcije ali ne unutrašnje kontrole jer će oni sakriti sve nedostatke jer uprosečiće sve što je iznad proseka. Sve za "dobrobit dece". Dragi moji zabavi te se problemom rada kadra koji je loš. Zabavi te se ishranom. Zabavi te se uslovima u kojima su deca, a ne olakšavajte svoje radno vreme da bi ste stigle na pijace i u tržne centre. Radite sa decom, Vi ste vaspitno-obrazovna ustanova. Ugledajte se na one koji rade, ne kažnjavajte nečiji rad koji vredi, podignite nivo ostalih neradnika na nivo koji deca treba da imaju. Na rukovodećim mestima ste poliltički, kako došli tako i otišli, ali deca su tu i tu ostaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti