Pritisci i pretnje u novosadskoj školi zbog sumnji na smenu direktora

Roditelji i zaposleni u OŠ "Prva vojvođanska brigada" u panici su i pod pritiskom.

Naime, danas se održavaju vanredne sednice nastavnog veća, saveta roditelja i školskog odbora zbog sumnji direktora te škole da će biti smenjen.

Kako za 021 navode roditelji čija deca pohađaju ovu školu, deca su se danas vratila kući ranije, jer šesti čas nije održan. Direktor "Prve vojvođanske brigade" Dušan Kosanović sazvao je vanrednu sednicu nastavnog veća za rano popodne i sednicu saveta roditelja za 17.30 pred ranije najavljenu sednicu školskog odbora u 19 časova, kako bi se ispitao teren i utvrdilo da li postoje namere da se na dnevni red stavi smena ovog direktora. Roditelji su se i ranije žalili na Kosanovića, tvrdeći da radi protivzakonito, a u Agenciji za borbu protiv korupcije je ranije potvrđeno za 021 da se protiv njega vodi slučaj zbog nepotizma - jer je zaposlio sina na mesto nastavnika fizičkog. Ovo je jedan od slučajeva protiv Kosanovića do kojih je došao 021.

Roditelji su Kosanovića pokušali da smene pre nekoliko meseci, ali je prosvetna inspekcija utvrdila da je sednica na kojoj je tema bila njegova smena i kada je i smenjen, organizovana nezakonito - nisu bili prisutni članovi učeničkog parlamenta. Prošlog četvrtka, kada je trebalo da se sastane školski odbor, ponovo nisu došli učenici, te je sednica odložena za danas.

Kosanović je prethodno, tvrde roditelji, zakazao i vanredne sednice s nastavnicima kako bi se obezbedila neophodna podrška za njegovu fotelju, a potom je zakazao sednicu saveta roditelja sa zanimljivom temom - rad članova saveta roditelja koji su i u školskom odboru.

"U četvrtak je vršen pritisak na članove školskog odbora, jer se na sednicu pojavilo 15 nastavnika koji nisu imali veze sa savetom. Oni su pozvani da 'gledaju kako radi savet' kako bi se vršio pritisak, što je nezabeleženo u istoriji školstva u Novom Sadu. Sada će tema biti rad roditelja, kako bi se eventualno odustalo od smene direktora. Svi članovi školskog odbora i saveta trpe pritiske sada kako direktor ne bi bio smenjen", tvrdi jedan od roditelja za naš portal.

Direktor OŠ "Prva vojvođanska brigada" Dušan Kosanović kaže za 021 da nema saznanja da su đaci pušteni kući sa 6. časa. Takođe kaže da će na dnevnom redu sednice školskog odbora biti usvajanje izveštaja o radu za prošlu godinu, a na dnevnom redu sednice saveta roditelja biće rad članova školskog odbora iz redova Saveta roditelja.

"Ništa tu nema specijalno, nikakvih problema tu nema. Moja smena nije na dnevnom redu, ali ako se bude usvojilo kao dopuna dnevnog reda, onda će biti. Ali to ćemo tek da vidimo", navodi Kosanović.

Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije trenutno vodi postupak zbog nepotizma protiv direktora OŠ "Prva vojvođanska brigada" Dušana Kosanovića jer je zaposlio sina na mesto profesora fizičkog. O postupku koji se vodi zbog zapošljavanja sina, Kosanović je u julu saznao od 021.

Prethodno su roditelji pokušali da ga smene, navodeći slučajeve kršenja zakona i prijave prosvetnoj inspekciji, kojih je nekoliko. Školski odbor je u martu razrešio direktora sa pet glasova za, jednim uzdržanim i tri člana koja su napustila sednicu.

  • Tragedija

    20.09.2016 16:33
    Tragicno je sto u ovom gradu, na ovom forumu, svi znaju ko je Cvija. Svi thumbsup su shvatili, inace odlican, u isto vreme i tragican fazon. Gde smo dosli...

    Za znatizeljnu 20.09.2016 • 11:39
    hahaha
    Pa pitaj Cviju.
  • Tuzno

    20.09.2016 15:12
    Yy
    Pretnje porodici smrću,strašno.Čime se sve ovi na vlasti služe.Još takva da nam predaje deci,užas.Sramota.Nedopustivo.Sve je to jedna velika bagra.A što i ne bi,kada malo bolje razmislim,predsednik joj na silu ruši sirotinji kuće,pa ko veli.Što ne bih i ja.Na silu.Porodicu čak i mafija ne dira,ovi su gori!!!
  • Za znatizeljnu

    20.09.2016 11:39
    hahaha
    Pa pitaj Cviju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti