"Zelena kuća" u Petrovaradinu zatvorila prostorije, životna sredina doživela poraz

Reciklažni centar "Zelena kuća" danas je zatvorio svoje prostorije u Petrovaradinu.

Nakon 12 godina postojanja, tokom kojih je postojala kao edukativno-sakupljački centar za teritoriju čitave Vojvodine, "Zelena kuća" proglasila je bankrot u nemogućnosti da izmiri sve obaveze prema poveriocima. Kako za 021 kaže direktor "Zelene kuće" Svetozar Jovičić, ukidanjem Fonda za zaštitu životne sredine u Srbiji 2012. godine, sva udruženja koja se bave prirodom su u ogromnim finansijskim problemima, a isti su stavili katanac na ovaj centar. To je i poruka koju država šalje borcima za životnu sredinu.

"Pare namenjene zaštiti životne sredine više ne idu gde bi trebalo, a ko zna gde idu. To je najbolje čuvana državna tajna. U međuvremenu, mi finansijski više nismo mogli da izvršimo obaveze prema saradnicima i prisiljeni smo da našu kuću zatvorimo. Naše udruženje Komšija će u nekom obliku nastaviti sa radom, trenutno ne znamo ni kuda ni kako, ali obavestićemo javnost pravovremeno", kaže vlasnik ovog uspešnog porodičnog biznisa, koji nije izdržao, kako navodi, surove uslove koji se serviraju borcima za prirodu.

Samo u poslednja četiri meseca, "Zelena kuća" je prikupila 500 kilograma sijaličnog otpada. Ali Jovičić napominje da država ne haje za to.

"Tražili smo i poslednju pomoć građana, ali nije urodilo plodom, te ćemo dugove odrađivati i otplaćivati. Osećamo se kao na sahrani - 20 godina gajimo dete, koje danas sahranjujemo. Državi je zaštita životne sredine poslednja briga, te priče o brizi služe za zamajavanje javnosti i mi ne bismo zatvorili prostorije da smo imali barem malu, najmanju podršku. Zapravo smo imali samo podmetanje nogu", priča Jovičić za naš portal.

Kako kaže, Grad i Pokrajina učinili su koliko su mogli, ali to nije bilo dovoljno.

"Pomagali su nam i građani godinama, ali nam pomoć ne bi bila ni potrebna da je država ukinula porez na zaštitu životne sredine i sakupljanje para koje ko zna gde idu", navodi Jovičić.

"Zelenu kuću" možete potražiti na blogu i na Fejsbuku, gde su i kontakt podaci.

Inače, prema zahtevima Evropske unije, Fond za zaštitu životne sredine trebalo bi ponovo da "proradi" 2017. godine. Ali kako Svetozar Jovičić kaže, ko doživi, pričaće.

  • M

    27.09.2016 20:02
    N
    Ne kažem da umetnost treba da bude rob kapitala, ali druga krajnost gde domaća udruženja iz oblasti kulture i umetnosti uopšte ne žele da se bave egzistencijalnim potrebama i smatraju da su "iznad" sličnih problema drugih udruženja u uslovima egzistencijalne oskudice je prepotentna do bola. Singeru u pravu ste za sakupljače, ali ako hoćete baš da idete u krajnost sa reciklažom država bi trebala odavno da funkcionalno dovede u red zagađivače i komunalna preduzeća. Nisam neki veliki biznismen, ali ako pogledate privredu, svaki posao koji se oslanja na subvencije u Srbiji u nekom momentu ima probleme i to ne male. Zasnivati delatnost na subvencijama znači unapred biti osuđen na probleme u koje je UG "Komšija" dospelo. Ovo što ste napisali za konkurse je tačno - ako pričamo o državnim konkursima. Imate strane fondove, privatne fondove, komercijalne fondove... a ne samo: apliciramo na grad, pokrajinu, ministarstvo, nema para... Povežite se, ne znam... sa deponijom iz Čongrada, aplicirajte zajedno negde za IPA ili tako nešto, napravite višegodišnji projekat, nabavite opremu itd.
  • Šta

    27.09.2016 11:23
    će
    Šta će nam oni imamo komunalnu policiju-sarkazam............
  • nase pare za kurtu

    27.09.2016 08:08
    @singer
    Drzava subvencionise da sakupljate otpad? Znaci vi ste dobijali novac sakupljali ne sakupljali? Niko ti ne brani, evo idi i sakupljaj ali zasto da tebi neko da monopol za "eko centar"?
    Pusti me te price kako volite Novi Sad, bazdite na ds mutljavine na kilometar. Ne cudi me sto ste pukli tek sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti