Radikali iniciraju uklanjanje "Čankovih simbola" iz Statuta Vojvodine

Gradski odbor Srpske radikalne stranke uskoro će pokrenuti inicijativu o brisanju simbola Vojvodine, donetih tokom 2002. i 2004. godine, iz Statuta Pokrajine.

Ova inicijativa, prema rečima predsednika GO SRS Đurađa Jakšića, naći će se na sednici odbora za ustavno-pravni položaj APV čim se sakupi dokumentacija, a usledila je posle usvajanja tradicionalnih simbola Vojvodine na sednici Skupštine Vojvodine.

"Mi, srpski radikali, ponosni smo na činjenicu, da je naša poslanička grupa u Skupštini AP Vojvodine učestvovala u donošenju istorijske odluke da simboli srpske Vojvodine uđu u zvaničnu upotrebu u severnoj srpskoj pokrajini. Pokrećemo inicijativu da se takozvani Čankovi simboli, koje je dosmanlijski režim političkim nasiljem, mimo ustavnog i zakonskog osnova, oktroisao odlukama iz 2002. i 2004. godine, brišu iz Statuta AP Vojvodine i na taj način eliminišu iz službene upotrebe. Ovi simboli ne predstavljaju ništa. Zapravo, predstavljaju diletantsko, šarlatansko, nakaradno i karikaturalno rešenje i čist su istorijski i heraldički falsifikat", kaže Jakšić.

On dodaje da je srpski heraldičar Mirko Stojnić "u potpunosti demaskirao i ogolio u čemu se sastoji istorijski i heraldički falsifikat dosmanlijskih simbola AP Vojvodine iz 2002. i 2004. godine".

"Stojnić je ukazao na činjenicu da elementi tzv. 'grba' AP Vojvodine nisu preuzeti iz relevantne heraldičke građe, nego iz popularne slikovnice 'Grbovi Jugoslavije', koju je izdala zagrebačka firma 'Kavahag' tridesetih godina 20. veka. Srpska radikalna stranka poziva naprednjačku pokrajinsku vlast da uvaži činjenicu šta je pravo istorijsko nasleđe, a šta istorijski i heraldički falsifikat i da podrži inicijativu srpskih radikala da se tzv. Čankovi simboli brišu iz Statuta i eliminišu iz zvanične upotrebe u Pokrajini. Srpska radikalna stranka je mišljenja da simboli srpske Vojvodine treba da budu jedini u službenoj upotrebi u severnoj srpskoj pokrajini", navodi on.  

Podsetimo, tradicionalni simboli usvojeni su na sednici Skupštine Vojvodine. O tome čitajte OVDE.

Prva tradicionalna zastava istaknuta je na zgradi Banovine u petak. Više o tome OVDE.

  • G

    27.09.2016 17:34
    ponovo protiv cenzure
    @VojvodinaRepublika - poštovani fašistički mentalno poremećeni "gospodine", zamolio bih vas da prevedete sa srbistanskog reč "pasoš" na vojvođistanski jezik. Hvala.
  • Pokazaće se

    27.09.2016 13:24
    Možete da pričate o radikalima šta želite.
    Ali, to će biti jedina partija koja neće pobeći sa vlasti i koja će predvoditi narod, organizovati mobilizaciju u svim zbivanjima koja nam predstoje, bili mi patrioti, izdajnici ili nešto treće.
    Jer, zveri van naših granica ne čekaju i ne svađaju se. Oni znaju šta žele.
  • Perica

    27.09.2016 10:03
    RADNIČKI
    Šeki,skinise bre sa RADNIČKOG,pošlo je 40 dana od izbora odavnao!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti