Jelovnik u novosadskom porodilištu na reviziji kod porodilja

Žene koje se budu porađale u Betaniji uskoro će moći da daju svoju ocenu jelovnika u ovoj, najvećoj zdravstvenoj jedinici Kliničkog centra Vojvodine.

Kako za 021 kaže upravnik Betanije dr Tihomir Vejnović, jelovnik na nivou čitavog Kliničkog centra Vojvodine sastavlja nutricionista, ali postoji prostor da se i taj aspekt unapredi u skorije vreme i poboljša utisak koje porodilje imaju tokom boravka u ovoj ustanovi.

O jelovniku u Betaniji 021 je pisao u nekoliko navrata. Kako su javno objavljivale pacijentkinje, hrana je jednolična, slaba i čak nedostojna čoveka, ali Vejnović napominje da je samo mali deo žena zapravo nezadovoljan, što nije reprezentativan uzorak da bi se unele neke temeljite promene u meniju. On napominje da je, doduše, pitanje jelovnika na mestu, ali je rezervisano za više instance vlasti koje zaista o ovim pitanjima odlučuju.

"Ne mislim da pitanje ishrane u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Vojvodine treba da bude ispred naših primarnih, zdravstvenih zaduženja, ali treba da se podrazumevaju u okviru nege koju pružamo. Izgled jelovnika ne zavisi direktno od nas i to je jako važno napomenuti - mi nemamo našu kuhinju za pripremu i distribuciju hrane kao pre, recimo, dvadesetak godina, već se sva hrana sprema u centralnoj kuhinji KCV. Tamo postoji i nutricionista koji određuje vrstu hrane i meni za ceo Klinički centar, uključujući i Betaniju. Odatle se vozilima hrana dovozi do nas u prikladnoj ambalaži i deli u porcije i tanjire, pri tome vodeći računa koja vrsta hrane se daje pacijentima u skladu sa stanjem i životnim navikama", objašnjava Vejnović za naš portal.

On napominje da su neke kritike jelovnika u određenim situacijama osnovane, ali ne postoji mnogo što Betanija može u ovom trenutku sama da promeni.

"Na osnovu fotografija pacijenata objavljenih na društvenim mrežama, imate utisak da svi pacijenti dobijaju hranu koja je ispod dostojanstva čoveka. Pitanje je koliko je oblavljenog sadržaja zaista istina. Međutim, u svakodnevnoj viziti obilazimo desetine korisničkih soba i stotinu pacijenata dnevno, a nismo stekli utisak da su vrsta i količina hrane hroničan problem zbog kog su pacijenti nezadovoljni. To su sporadični slučajevi, kao i inače u životu. Najveći broj pacijenata je zadovoljan, ali videćemo i malo temeljnije šta misle. Ubuduće ćemo, uz sastavni deo vizite uvesti i pitanja u vezi sa kvalitetom hrane, a ako budemo videli nezadovoljstvo, pismeno ćemo se obratiti višim instancama i pokušati da poboljšamo i taj segment", kaže upravnik novosadskog porodilišta.

NOVA KUPATILA, NOVE SOBE, NOVI ANESTEZIOLOZI

U Betaniji je nedavno počela rekonstrukcija više prostorija, a koje je ova ustanova čekala godinama. Kupatila su dotrajala, sobe premale i zapuštene, a nije bilo ni dovoljno anesteziologa koji bi porodiljama pružili epidural i olakšali boravak. Nova uprava porodilišta prvo se pozabavila upravo obezbeđivanjem besplatne analgezije, a potom početkom rekonstrukcije objekta. Vejnović dodaje da će porodilje moći bezbolno da se porađaju i vikendom.

"Postepeno, vratićemo pozitivnu energiju u ovu ustanovu i svima će biti mnogo lakši boravak, ali i rad. Psihološki je nama značajno da možemo da pomognemo pacijentkinjama koje dođu i kažu da ih nešto boli, koje zaslužuju dostojanstven boravak kod nas. Atmosfera će biti mnogo pozitivnija i kada zamenimo 17 godina stare instalacije, pustimo u upotrebu osam novih soba i četiri rekonstruisana kupatila, što će biti vrlo uskoro. Od početka sedmice radi i naša poliklinika s osam ambulanti i četiri čekaonice, u kojoj ćemo raditi skrining za karcinom grlića materice, ginekološka ispitivanja i druge poslove, te tako pacijentkinje neće morati satima da čekaju na pregled na klinici", objašnjava Vejnović i najavljuje temeljniju rekonstrukciju u mesecima pred nama, organizovanu po kvartalima.

Podsetimo da su skroman jelovnik, paučina, popucali sifoni i neispravne sijalice godinama scene koji dočekuju porodilje u Betaniji. Dugogodišnja nebriga nadležnih organa, mala i nikakva novčana izdvajanja, ali i lična neodgovornost uticali su da Novosađanke negoduju i upozoravaju da su su čak i osnovni uslovi u ovakvoj zdravstvenoj ustanovi loši. Tada je bivši upravnik Betanije dr Dragan Stajić naveo da je određene probleme u ustanovi, kojih je svestan, teško rešiti zbog nedostatka saradnje s nadležnim državnim organima.

Utiske jedne majke možete pročitati u našem tekstu OVDE

  • pedijatri zakazivanj

    30.09.2016 10:01
    Pa naravno da se mora zakazati prijem kod pedijatra. Sta treba nas 30 da dodje kad pocinje smena, i da sedimo, kijamo, kaseljmo svi zajedno u cekaonici...Hitni slucajevi idu hitno. Problem je dobiti ih telefonom ali to je stvarno problem sa manjkom ljudstva u zdravstvu...
  • ja

    30.09.2016 08:07
    E to su nase sose navikle na supa sos meso, pica, pljeskavica u trudnoci svaki dan...onda +25 kg, pretisak 180/100....ma, nije vazno, krkaj, trudna si...nema to duso kad se porodis, mora laka hrana, dolazi mleko, hemoroidi, peristaltika creva...cekaj malo s pecenim prasetom. Edukacija, edukacija i samo edukacija
  • Ns

    30.09.2016 07:16
    Ljudi,
    Nece niko reagovati, ako svi cutimo. Evo, i Vejnovic kaze, malo porodilja se zali na jelovnik. Verovatno zene nisu uputile zvanicnu zalbu i sada on ima osnova to da kaze, a realno jelonik je horor. Dakle, sve sto ne dobijete u zdravstvu, a pripada vam, posaljite kultrno i argumentovano na kabinet@zdravlje.gov.rs. Stvorimo pritisak da ucine nesto, trazimo prava, drugo ne mozemo uciniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti