"Grk Zorba" od danas ponovo na sceni SNP-a

Balet "Grk Zorba" ponovo će se izvoditi u Srpskom narodnom pozorištu.

Premijera je danas, 8. oktobra, a repriza u utorak, 11. oktobra, na sceni “Jovan Đorđević” u 19 časova.

Kompozitor Mikis Teodorakis dao je ekskluzivna prava da Srpsko narodno pozorište izvodi “Grka Zorbu” kako u Novom Sadu, tako i u beogradskom Centru “Sava”. Pred početak premijere, biće pročitana njegova poruka:

“Dragi prijatelji,
Novi Sad je uklesan u moje sećanje. Nikada neću zaboraviti ljubav i ljubaznost njegovih stanovnika, niti ogroman talenat njegovih umetnika.
Želim da vam nova predstava Zorbe bude kao i prethodna, uspešna i još bolja!”

Koreograf Krunislav Simić rekao je da postoje izmene u odnosu na raniju koreografiju.

“Radi se potpuno nova scenografija, mizanscen i brojni kostimi, jer učestvuje više od pedeset članova Baleta. Nov Grk Zorba nije samo obnova, on je kao polupremijera. Stasali su novi baletski prvaci, solisti i članovi ansambla pa je i podela drugačija. Ima se u vidu i nova generacija publike, pa se primenjuje i savremen pristup, uobličava se u novu formu. Ono što se ne menja, to je priča o iskrenom prijateljstvu, čistoj emociji, ljubavi, životnoj radosti“, navodi Simić.

U premijernoj podeli su: Andrej Kolčeriju u ulozi Grka Zorbe, Samjuel Bišop kao Nik, mladi pisac, Katarina Kljajić kao Madam Ortans, Ana Đurić će tumačiti Marinu, mladu udovicu, a Liviju Har je Pavlos, seoski momak. Učestvuje ansambl Baleta, Hor i Orkestar SNP-a i učenici Srednje baletske škole u Novom Sadu.

"Grk Zorba" je igran punih osamnaest godina, od 1. decembra 1994. godine do 30. maja 2013, čak 128 puta, a videlo ga je blizu 120 hiljada gledalaca.  

  • Zivan

    07.10.2016 16:10
    Videli su ga svi koji su hteli ili, kao djaci osnovnih i srednjih skola, bili podstaknuti da gledaju glupšibalet. Ne vidim razlog da se predstava obnavlja; zapravo, klasičan balet je prevazidjen, trebalo bi ga tretirati kao bivšu umetnost i preči na modernije plesne izraze...
  • Ivan

    07.10.2016 11:35
    @posmatrac
    Nevezano šta ja lično mislim o ovoj predstavi, SNP-u ili ljudima koji ga vode, ali da li smatrate da repertoar ovog (ili bilo kog drugog) pozorišta treba da prave direktno 'poreski obveznici'? Kako? Na gradskom/pokrajinskom referendumu? Nije li to posao uprave kuće, umetničkih direktora ili tome slično?
    Na kraju krajeva, upravu i upravni odbor postavlja pokrajinska skupština (na predlog pokrajinskog sekretarijata) i njeni poslanici, koji su izabrani na direktnim izborima od strane istih tih poreskih obveznika.
  • posmatrac

    06.10.2016 08:11
    premijera izbrisane predsave
    Tri godine je nema na programu...tako je umesto nas poreskih obveznika odlučio upavni odbor..ili neko drugi..Svejedno nije je bilo i tačka...Šteta koja je naneta se zaboravlja kao i uvek..Bilo bi lepo da neko od novinara istrazi zašto je nije bilo...Konferencije za štampu ne sluze samo za stereotipna pitanja nego i ona vruća na koja se često odgovara ...paušalne ocene...Inače u ime onih koji vole ovu predstavu zahvaljujem se onom ko se setio da je vrati....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič