Novosadska vlast opoziciji skraćuje vreme za govor u Skupštini grada

Novosadske opozicione partije upozorile su da vladajuća koalicija na čelu sa SNS planira da odbornicima uskrati pravo da se obraćaju u Skupštini grada duže od nekoliko sekundi po tački dnevnog reda.

Opozicija je navela da zvaničan predlog novog Poslovnika još nisu videli, kao i da nije jasno ni ko je sastavio taj akt koji se pojavio u javnosti. Zbog toga što nije bilo sednice statutarne komisije, opozicija traži da se odbaci nacrt tog dokumenta.

Predsednik Gradskog odbora DS-a i odbornik u Skupštini, Veljko Krstonošić, kaže da je u demokratskoj praksi u Srbiji nezabeleženo ono što se sada predlaže. On navodi da se time krši Ustavom i zakonima dozvoljena sloboda govora, kao i višegodišnja dobra praksa rada u novosadskoj skupštini.

"Oni su u vreme koje je predviđeno po odborniku ugurali i repliku i povrede poslovnika, sve što se nikad ne računa u vreme za govor. Ovo je van svake prakse koja se primenjivala u bilo kom parlamentu, ne samo u Novom Sadu, nego svuda", kaže Krstonošić za 021. Dodaje da je očito da "naprednjaci sa koalicionim partnerima iz SPS, JS i LSV žele da spreče da se u Novom Sadu čuje i jedna reč kritike".

U opoziciji još tvrde i da je jasno da usvajanje novog Poslovnika nije tu kako bi se sprečilo da sednice traju do kasno u noć, jer zasedanje uvek može da traje i nekoliko dana, a ne da se stotinu tačaka usvoji odjednom. Oni podsećaju da predstavnici stranaka na vlasti skoro nikad ne izlaze za govornicu osim da predlože da se skrati radno vreme za izlaganje, kao na poslednjih nekoliko zasedanja, i da po njima odbornici treba samo da ćute i dižu ruke, tj. pritiskaju tastere za glasanje.

Predsednik Gradskog odbora SRS-a Đurađ Jakšić kaže da ni demokrate, a ni radikali, kada su bili na vlasti u Novom Sadu, nisu radili ovako nešto i da je nacrt novog Poslovnika potpuno promašio temu.

"Nije suština parlamentarnog života da se ograniči slobodna reč, odnosno da se ograniči opoziciji da govori", kaže predsednik novosadskih radikala za 021. 

Vladajući SNS se povodom kritika opozicije oglasio saopštenjem u kojem navodi da je cilj izrade novog Poslovnika povećanje efikasnosti rada, a ne onemogućavanje iznošenja stavova odbornicima opozicionih stranaka. Naprednjaci navode i da je nacrt podložan promenama pre konačnog usvajanja i da ga je zato predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić prosledio odborničkim grupama.

"Da su "pravni eksperti" Gradskog odbora Demokratske stranke bolje pročitali predloženi nacrt, mogli su da ustanove da najviše sličnosti ima sa Poslovnikom Skupštine Vojvodine koji je upravo njihova stranka koristila punih 16 godina i koji nije menjan posle promene vlasti u Pokrajini. S obzirom na to da demokrate tvrde da je nacrt novog Poslovnika uvod u diktaturu i porede prava opozicionih odbornika sa pravima opozicije u nemačkom parlamentu za vreme nacističke vladavine, Gradski odbor Srpske napredne stranke ih pita da li su se prilikom izrade ovog dokumenta u pokrajinskoj skupštini upravo oni vodili iskustvima nacista", navode naprednjaci u saopštenju.

Oni su istovremeno pozvali sve odborničke grupe u Skupštini grada da u zakonskom roku dostave primedbe i predloge na nacrt novog Poslovnika.

Inače, opozicija još navodi da ne znaju koji je zakonski rok za primedbe, jer nema informacija ko je pisao dokument koji su dobili od Jelušića, s obzirom da to nije zvaničan akt, što može biti samo ako ga je donela statutarna komisija.

  • samo vas posmatram

    06.10.2016 10:34
    ako ste bar jednom gledali prenos skupstine uvideli ste da pojedinci koriste govornicu kao da su se docepali svojih 5 minuta slave...i ne popustaju.Neka smisleno sroce sta imaju reci i neka to prezentuju.Nije skupstina i govornica za svakog.
  • ТВ Манијак

    05.10.2016 23:02
    Ликови и ликуше
    Коначно да неко пригуши те ликове, а нарочито оног Ђурађа. Човеку треба купити за рођендан говорницу.....
  • ZoranNS

    05.10.2016 21:59
    Bahati bili bahati ostali
    Nema problema, raspravlja će se na ulici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti