Obnavlja se Špicerov dvorac u Beočinu, namena i dalje nepoznata

Rekonstrukcijom krova dvorca Špicer u Beočinu, koja je počela nedavno, trebalo bi da se spreči kompletno urušavanje tog spomenika kulture.

Ovogodišnji radovi obuhvataju uklanjanje postojećeg krova, ali i izradu privremenog koji će zaštiti objekat. Kako ističe arhitekta Jelena Filipović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, stanje u kojem je zatečen dvorac je veoma loše, postoje velika oštećenja, koja su praktično nepopravljiva, a noseće grede koje drže krov bile su potpuno trule.

"Ustanovili smo da ukoliko se ostavi sve kako je bilo može doći do urušavanja pola krova, a samim tim bi nestalo i pola dvorca. Iz tog razloga smo postupili demontaži kako bi se sprečilo dalje urušavanje. Nadamo se da su ovogodišnji radovi na neki način samo priprema za ulaganja u narednim godina i kompletnu rekonstrukciju", objašnjava naša sagovornica.

Međutim, ovim radovima se ništa neće okončati, jer je za dvorac koji se raspadao poslednjih 16 godina neophodna i rekonstrukcija zidova, tavanica, a moguće i samog temelja. Za obnovu krova iz republičkog budžeta izdvojeno je sedam miliona dinara, a da li će radovi na ostatku objekta biti nastavljeni još uvek je nepoznato.

Takođe, nepoznata je i njegova buduća namena. Država, u čijem je vlasništvu dvorac još uvek nema ideju šta raditi sa ovim spomenikom kulture.

"Da postoji plan, verovatno bi dvorac već imao namenu i koristio bi se, a pošto još uvek ne postoji potencijalni korisnik, mi ne znamo šta će biti. Na nama je da sprečimo njegovo nestajanje i urušavanje, u nadi da će država pronaći neki plan, odnosno namenu što će pridoneti njegovom očuvanju", dodaje Filipović.

Inače, ranijih godina su se kao potencijalna rešenja navodila da će dvorac biti pretvoren u muzej. Konkretna ponuda je stigla od Instituta za ekonomiju i poljoprivredu iz Beogradu, koji je u saradnji sa ambasadom Austrije želeo da objekat u Beočinu postane centar postdiplomskih studija poljoprivrede za ovaj deo Evrope. 

  • Dejan ns

    07.11.2016 21:06
    Dvorac
    Ukoliko neko hoce meni da pokloni jedan ja bi ga rado renovirao za sebe
  • ex chapman

    18.10.2016 08:45
    Eđšeg
    najbolje nek posluži kao renovirani tzv. Eđšeg - za privatne i partijske potrebe gradskih funkcionera.
  • /

    17.10.2016 21:28
    /
    valjda ga nece obnoviti isto drustvo koje i kastel kod zrenjanina restauriralo.
    sedite u kola, bus i provozajte se po okolnim gradovima.
    pa rumuni kojima se konstantno podsmevate to spretnije odradjuju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.