FOTO: Očevi protestovali na Trgu slobode zbog diskriminacije

Više desetina očeva, okupljenih u neformalnu grupu građana "Pravda za tate", protestovalo je danas na Trgu slobode zbog diskriminacije očeva u Srbiji.

Očeivma su se u protestu pridružile i surpuge sa decom, a svi su nosili transparente sa različitim natpisima.

Prema rečima predsednika Udruženja očeva iz Novog Sada Dejana Pavlovića, u Srbiji oko 100.000 dece raste bez oca ili ga ne viđa u skladu sa sudskim presudama, što dovodi do kršenja Konvencije o pravima deteta.

Najveći broj brakorazvodnih parnica završava se time da starateljstvom dobija majka, a očevi koji se bore za svoju decu smatraju da je bitka unapred izgubljena. Kroz taj proces očevi uglavnom prolaze kroz psihičko nasilje, te budu optuživani da su nasilnici, alkoholičari, a neretko i pedofili.

Nakon čestih osuda za zlostavljanje, razvoda brakova, gubitka deteta, ekonomskog nasilja, očevima situaciju ne olakšava institucionalno nasilje koje proživljavaju. Umesto pomoći nailaze na podsmeh, a koliko je to otišlo daleko govori podatak da do sada nije doneta niti jedna presuda za zlostavljanje nad muškarcem.

Dok se konačno ovaj problem ne reguliše, odnosi između razvedenih roditelja, od kojih se neki vode lični interesima, dolaziće samo do lošijeg okruženja za odrastanje dece. Da su na kraju krajeva deca žrtve ostaje po strani, dok se prednost daje osudama i iskorištavanju jedne od strana.

Više o očevima žrtvama nasilja možete pročitati OVDE.

  • podrzavam protest

    24.10.2016 10:09
    I muskarci, ne odustajte. Ne mozete ocekivati od zena da vas oslobode, niste ni vi mnogo pomagali tokom istorije kad su se zene borile za svoja prava. Jedino opravdano je potpuno ravnomerno podeljeno starateljstvo gde alimentacija nije ni potrebna.
  • gari

    23.10.2016 22:58
    zkon je prepisan se zapada a istini za volju stvari nisu takve na tom istom zapadu, promenili su se i u vecini zemalja je neka vrsta kombinovanog starateljstva, ovi ljudi su u pravu jer ako nisu mogli da zive u braku zbog nekih razloga to neznaci da su po difoltu losi roditelji ili ce biti losi roditelji, u sustini kaznjeni su i oni i deca zbog neuspelog braka. Sramotno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti