Temerinci 13 godina piju zabranjenu tehničku vodu

Stanovnici Temerina već 13 godina piju tehničku vodu, obogaćenu arsenom.

Ovakva voda je, prema i dalje važećoj opštinskoj odluci iz 2003. godine, kao i rešenju sanitarne inspekcije, zabranjena za piće i kuvanje, a najsvežiji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za 2015. godinu pokazuje da Temerinci piju 100 odsto tehničku vodu.

Zbog čega opštinske vlasti ovaj problem "guraju pod tepih" nije jasno ni građanima, ni predstavnicima opozicije u aktuelnoj vlasti. Informaciju da voda iz temerinskog vodovoda nije za upotrebu JKP "Temerin" objavilo je samo u skraćenom izdanju u rubrici Vodovod na svom portalu, što odbornik Grupe građana "Zajedno za naš Temerin" Robert Karan tumači kao kršenje Zakona o zaštiti potrošača, kao i svih ljudskih i profesionalnih načela o brizi za stanovništvo.

Kako za 021 kaže ovaj odbornik, te 2003. godine su zbog neispravnosti vode na ulice Temerina postavljene cisterne, koje su bile pokradene, zaplenjene, a potom i propale usled neodržavanja, a tada se okončava bilo kakva borba lokalne vlasti da voda u Temerinu bude kvalitetnija, a ne na samom dnu liste "Batuta".

"Na čelu opštine sada je čovek u svom trećem mandatu, a i dalje ništa nije urađeno da bi se rešio ogroman problem vode u Temerinu - ta voda nije za kupanje, kuvanje, ni za kakvu upotrebu, 'bogata' je arsenom. Institucije se ne trude da pošalju bilo kakav apel, stranke ćute i to zato što znaju da rešavanjem ovog kompleksnog problema neće dobiti lake i brze političke poene. Moramo da prestanemo da ignorišemo gorući problem i da se bavimo ovim sistemski, ali svaki naš predlog da se stanje vode prihvati kao tačka dnevnog reda u lokalnog skupštini biva skrajnut", priča Karan za 021 i poziva na okončanje "političkih igranki".

Prema izveštaju "Batuta", voda u Temerinu, kao i u susednom Žablju, 100 odsto je fizičko-hemijski neispravna. Najčešći uzroci ovoga su povećana mutnoća i boja, povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata. U južnobačkom okrugu se zato beleži veća prisutnost bakterija u vodovodu. Takođe, u "Batutu" navode da većina uzročnika ovih neispravnosti ne utiče na zdravlje, ali neki uzročnici pripadaju grupi toksičnih i kancerogenih materija. Zato Karan apeluje da vlasti prvo priznaju građanima da problem postoji, s obzirom na to da ogroman procenat građana ni ne zna da koristi vodu tehničkog kvaliteta.

"Bilo je dosta skrivanja, nemamo vremena za ovakve stvari. Kada se prizna da problem postoji, možemo preći na smišljanje nekih rešenja. Da li se ona ogledaju u pravljenju zajedničke fabrike za preradu vode sa Žabljem, koji ima isti problem, ili priključenje na sistem koji snabdeva Novi Sad, ne znam trenutno - ali sve je bolje od ignorisanja ovog trovanja građana Temerina", navodi naš sagovornik.

Ni u JKP "Temerin", kao ni u gradskoj opštini, nismo dobili nikakve odgovore na pitanja da li se vlast u proteklih 13 godina na bilo koji način suočila s problemom, te koliko će još godina građani Temerina piti zabranjenu vodu. 

  • Djura mutavi

    26.10.2016 01:03
    Kraduckanje
    I naravno ponovo botovi u akciji e pa gospodo ako Karan nije resio problem sto ga vi ne resite ,o da zaboravio sam imate preca posla od ispravne vode.Malo (citaj puno)kraduckamo dok smo na vlasti nagurali smo botove po Javnim preduzecima uzimate za to procenat od njihove plate ,krkate po restoranima o trosku opstine a vi gradjani ko VA's .....E pa nece ni to doveka jadna vam majka posle ,bolje Dajte se u pamet I postavite cisterne pa to NASA DECA piju Lopovi belosvetski .!
  • Achtung, achtung!

    25.10.2016 20:47
    Svima
    Nenad Čanak, javna ličnost. U periodu od 2000. do 2004. godine bio je predsednik Skupštine AP Vojvodine. U tom periodu je potpisan ugovor na 15 godina sa nemačkim firmom o eksploataciji vojvođanskih pijaćih voda. I nestade nam zauvek "Sveti Đorđe".
    Sad su nastupila nova vremena. Ugovor se bliži isteku.
    Verovatno neko nestrpljivo čeka da stavi potpis na produženje, čekajući svoju tajnu proviziju.
    Apelujem na sve političare, građane da se u izmene Ustava ubaci da niko, ni pravno ni fizičko lice nema pravo da iznajmi ili proda javna dobra poput voda.
    Dolazi nam rat, zagađenje površinskih voda i dubinske vode će se plaćati zlatom.
  • Tila

    25.10.2016 18:09
    varijante
    Znam da smo u g0vn1ma, jedemo g0vn4 a sada i pijemo g0vn4.
    Ziveo lobi za mineralnu vodu.
    Fascinira me kako su ovi nasi politicari pametni, mislim glup covek to ne moze gurati pod tepih toliko dugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti