Betanija privremeno prestala da šalje imena porodilja medijima zbog zaštite podataka

Betanija je privremeno prestala da šalje medijima spiskove sa imenima porodilja i brojem rođenih beba.

Za danas je samo poznato da je od utorka do srede rođeno 26 beba i to 11 devojčica i 15 dečaka, bez navođenja imena majki. Odnosno Betanija je samo objavila broj rođenih beba, ali bez imena i prezimena majki, kako je do sada bila praksa.

Kako objašnjavaju u Kliničkom centru Vojvodine, dostavljanje podataka o porodiljama medijima obustavlja se do dobijanja mišljenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštite podataka o ličnosti i organizovanja obrade predmetnih podataka u skladu sa zakonom.

Podsetimo, lični podaci porodilja iz cele Srbije, najviše iz Novog Sada, grubo su zloupotrebljeni i ustupljeni distributeru adaptiranog mleka, koji ih zasipa reklamnim materijalom.

U toku je istraga svih porodilišta u Vojvodini, koja moraju sve ugovore o donacijama da dostave Pokrajinskoj vladi. Poverenik Rodoljub Šabić sumnja da je "Care direct" falsifikovala saglasnosti porodilja za uzimanje njihovih podataka i traži od javnog tužioca da pokrene istragu.

  • goca gocic

    27.10.2016 11:22
    Steta sto je ukinuta jedna od najlepsih vesti. Strasno, kako u ovoj zemlji cak i nesto tako bezazleno i lepo se moze zloupotrebiti.Zelim da verujem da ce se sutra opet pojaviti imena srecnih mama i dobrodoslih bebica.
  • Bns

    26.10.2016 18:11
    Snouden govori o tome kako nas prate vlade mocnih drzava, a mi se tu foliramo i kao stitimo licne podatke, pa ne objavljujemo ko se rodio tj. ko se prorodio. Tradicionalna rubrika koja postoji desetinama godina unazad po lokalnim medijima. Bas me zanima cija su to prava bila ugrozena kad im se ime objavi u rubrici "iz maticnig ureda".
    Treba stiti podatke licnosti, ali treba imati i meru u tome.
  • Jao

    26.10.2016 17:27
    jao
    Pa dajte već jednom epilog ovoj priči!
    Dajte da čujemo imenom i prezimenom ko je to grubo zloupotrebio te podatke!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.