VIDEO, FOTO: Dronovi su iznad nas, 21 registrovana letelica u Novom Sadu

Dvadesetak Novosađana poseduje dozvolu za upravljanje dronom, bespilotnom letelicom koja je proteklih godina stekla ogromnu popularnost i još širu upotrebu.

Ova cifra u Novom Sadu, međutim, ne predstavlja potpuno realnu situaciju jer je broj dronova na nebu mnogo veći. Naime, građani uglavnom ne znaju da za upravljanje i posedovanje drona mora dobiti posebna dozvola Direktorata civilnog vazduhoplova Srbije, a u skladu sa Pravilnikom o bespilotnim vazduhoplovima. Zato i rizikuju da budu kažnjeni ako budu uhvaćeni u snimanju dronom.

Dronovi su prilično skupe sprave, ali kako za 021 kažu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije, to ne sprečava građane da se i dalje raspituju u vezi sa korišćenjem ovih letelica. U Srbiji se dronovi malih dimenzija uglavnom koriste za snimanje iz vazduha za razne svrhe - filmovi, spotovi, blogovi, reklame, događaji... Zvanično, u evidenciji ima 120 registrovanih dronova, a 141 osoba je položila stručni ispit iz poznavanja propisa predviđenih Pravilnikom o bespilotnim vazduhoplovima. Među njima je pomenutih dvadesetak Novosađana, ali je činjenica da nas snima mnogo više dronova nego što mislimo.

"Pravilnikom o bespilotnim vazduhoplovima, predviđeno je da se u određenim situacijama traži i odobrenje Direktorata za letenje bespilotnim vazduhoplovima - odnosno za snimanje iz vazduha i to od Ministarstva odbrane. Od početka godine, od kad se ovaj Pravilnik i primenjuje, bilo je oko 150 zahteva za letenje. Kada je u pitanju poštovanje propisa, do sada nije bilo većih problema, pa se zaključuje da su korisnici dobro informisani o uslovima za korišćenje bespilotnih vazduhoplova u skladu sa propisima u Srbiji, a na bezbedan način", poručuju za 021 u Direkciji.

Srbija nije jedina država u kojoj se dronovi puštaju bez dozvola. Na Zapadu su umetničke forme na internetu poslednjih godina veoma popularne, a za snimanje se gotovo po pravilu koriste dronovi. To ne čudi, jer su mogućnosti ove sprave ogromne.

Inače, prema Zakonu o javnom redu i miru, ako upravljanjem dronom ugrozite nečiju sigurnost ili javni red i mir, plaća se kazna od 50.000 do 150.000 dinara. Predviđena kazna je je i zatvorska i to u trajanju od 30 do 60 dana.

Sve uslove za upravljanjem dronovima možete da pogledate OVDE

  • Mini dronovi

    31.10.2016 14:14
    Apropo klinaca koji ne shvataju mogućnosti drona.
    naravno, ovakve jedna Srbija neće zabranjivati, a Izraelci ih lepe na bube.
    Rusi su to rešili ovako. Vredi pogledati bar sliku.
    http://webtribune.rs/novo-tehnolosko-dostignuce-rusija-razvija-minijaturne-dronove/
    Nadam se da klinci shvataju šta neovlašteni i nekontrolisani dron može da uradi na određenoj muzićkoj manifestaciji koju toliko vole.
  • Igor

    30.10.2016 14:06
    Ne znam samo šta je ovde skupo (ovo čak nisu ni najjeftiniji), a svakako ćete to manje više i kupiti u radnjama u Srbiji ili napolju, samo što će biti brendirani. Pravilnik o bespilotnim letelicama je malo ... pošto tu spadaju i dečje igračke, a baš me interesuje koji će roditelj slati dete da vadi dozvolu da bi upravljalo helikopterom na daljinski (između kog ne postoji razlika u odnosu na neki veći), takođe, šta je sa ljudima koji se bave aviomodelarstvom, a siguran sam da ih ima više od 20 u Novom Sadu i 140 u Srbiji.
    https://www.aliexpress.com/premium/drone/17.html?site=glo&g=y&SortType=price_asc&SearchText=drone&page=21&initiative_id=AS_20161030045756&needQuery=n
  • Lazar

    30.10.2016 05:06
    Hah
    Vecina ljudi koji imaju ove sprave gsrantovano nemaju pojma da treba dozvola! A i danas je toliko lako proci a da te ne uhvate da nemas dokument pa i ovi vozaci voze em neregistrovana kola em bez dozvole... ovo jer mlacenje prazne slame nazalost dok neko od tih nadleznih ne izadje i krene da kazni vlasnike dronova. Znamo da nista od tog nema

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti