Mališani u Dečijoj bolnici i dalje čekaju potrebne aparate, čeka se reakcija vlasti

Dečija bolnica u Novom Sadu već godinu dana sakuplja novac za kupovinu prekopotrebnih aparata, koji će spasiti živote prevremeno rođenih beba.

Akcija "Magnet za ljubav", u organizaciji pomenute ustanove, kompanija "MK Group" i "TDE Servis" posvećena je sakupljanju 750.000 evra, sume kojom bi se kupio aparat za magnetnu rezonancu sa specijalnim inkubatorom namenjenim prevremeno rođenim bebama. Kako za 021 kaže direktor Dečije bolnice Slobodan Grebeldinger, do sada je sakupljeno čak 14.830.000 dinara.

"To je zavidan iznos, ali nedostaje još mnogo novca do konačnog cilja i kupovine aparata koji će našim mališanima mnogo značiti. Pozivamo sve sugrađane i zainteresovane da nam pomognu da do tog cilja dođemo što pre", poručuje doktor.

Inače, akciju za prevremeno rođene mališane do sada je podržao veliki broj javnih ličnosti, uticajnih pojedinaca i humanitaraca koji nisu želeli da se hvale uplaćenim iznosima. Doduše, oni koji bi trebalo da se bave ovim problemom - nadležni organi, do sada su ili ćutali ili načelno pružali podršku, što je siromašno u vreme kada se milioni izdvajaju za pokrivanje troškova neodgovornih firmi-gubitaša, na službena putovanja i nameštene javne nabavke.

Kako dodaje Grebeldinger, nabavka ove aparature omogućiće da se pregleda više dece za manje vremena i to bez korišćenja kapaciteta Instituta za onkologiju i Kliničkog centra Vojvodine, kako se to sada radi. Naročito kada se uzme u obzir da Dečija bolnica godišnje zbrinjava oko 800.000 mališana.

"Magnet sa specijalnim inkubatorom za dijagnostiku prevremeno rođenih beba ima veliku cenu, koja je do pre dve godine iznosila milion i po do dva miliona evra. Tom svotom godišnje pokrajina ukupno raspolaže i racionalnije je uložiti u opremanje više ustanova nego u kupovinu dva aparata. Mi smo nekako bili prinuđeni da na alternativne načine sakupljamo novac za svoju opremu u siromašnoj državi koja ne može sve da isfinansira", kaže Grebeldinger i dodaje da je čekanje nekih boljih vremena u Srbiji za kupovinu ovako bitne opreme neisplativo.

Inače, nabavkom specijalnog inkubatora, Novi Sad bi postao prvi grad u Srbiji koji poseduje ovaj aparat, koji bi u standardnim uslovima trebalo da imaju i druge zdravstvene ustanove u Srbiji.

Shodno navedenom, 17. oktobra obeležava se Svetski dan prevremeno rođenih beba, ujedno i tačno godinu dana od početka akcije "Magnet za ljubav". 

  • Miloš

    04.11.2016 00:02
    Nek se pusti u prodaju autobuska stanica pored BIG-a....brilijantna investicija pametne žene...pa se od tog novca isfinansira nešto korisno i humano.
  • Mala

    03.11.2016 08:08
    Bedno...
    Finansiraju vojnu paradu...kome je vise do rata?! A da ne govorim da za vreme tog istog rata nisu imali nista ispravno od mehanizacije. Parada je koštala djavo ipo. Taman su mogli da obezbede aparate za bolnicu,ali nisu... bitnije im je bilo ovo da se jos malo slikaju i počaste. Sram i stid ih bilo!
  • Marko

    02.11.2016 17:44
    Pa šta će bolesna deca u bolnici nek idu u hram Svetog Save ili ostale crkve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti