Koncerti posvećeni Milanu Mladenoviću

Matine koncert benda IQV posvećen Milanu Mladenoviću održaće se danas, 4. novembra, u podne u Fabrici.

Ulaz je besplatan.

Takođe, u Kvoteru, od 22h, koncert u znak sećanja na kultni bend održaće i grupa Krug Ekv tribute. "Motiv nam je da damo doprinos očuvanju sećanja na Vda, Milana, Bojana, Margitu i da, iako svesni njihove potpune nezamenljivosti, pružimo mogućnost mladim naraštajima koji nisu mogli EKV da čuju uživo, da deo tog duha osete na koncertu u našem izvođenju muzike koju svi volimo. Mi koncerte, upotpunjene i video artom, doživljavamo kao privilegiju da sa gostima na bini, prijateljima i publikom podelimo našu fascinaciju svim tim genijalnim ljudima i njihovim idejama", kažu članovi benda.

Memorijal posvećen Milanu Mladenoviću održava se svakog novembra od 2011. godine. Ideja s kojom je tada na vrata Studentskog kulturnog centra Novi Sad došla Studentska unija Filozofskog fakulteta prerasla je u tradiciju, čiji je osnovni cilj da tog dana podseti na najznačajnije nasleđe koje je ostalo iza EKV-a, a to je poruka ljubavi, mira i borbe za promene.

"Ne vodeći se komercijalnim interesima, već promovišući umetnost inspirisanu muzikom Ekatarine Velike, u klubu “Fabrika” ugostili smo nekoliko izložbi fotografija o EKV-u i inicirali novo viđenje Ekatarine Velike, koje je pretočeno u izložbu novosadskih studenata dizajna “Pogledaj me očima deteta”. Predstavili smo nekoliko monografija o bendu i biografija njegovih članova i razgovarali sa književnim kritičarima o umetničkoj vrednosti poezije Milana Mladenovića. Gledali smo dokumentarce i vredne arhivske snimke o EKV-u, razgovarali sa njihovim prijateljima, savremenicima i saradnicima i uvek veče završavali sjajnim koncertima tribute bendova", navode u SKC-u.

Dodaju i da su otvarali teme o muzici EKV-a, o poeziji koja je sa njom činila neprikosnoveno jedinstvo i njenoj ulozi u predratnom i ratnom periodu, o tome kako je Ekatarina Velika postala kult među onima koji taj bend nikada nisu slušali uživo, koji nisu Milanovi i Margitini savremenici, koji nemaju potpisane ploče i plakate.

"Iz godine u godinu, držeći se iste početne ideje, i dalje pričamo priču o muzici koja poziva na razum. Mi to možemo zajedno", poručuju organizatori.

Ekatarina Velika ostavila je snažan trag u celokupnoj rok sceni i mnogim bendovima služila je kao uzor u stvaralaštvu. Za više informacija o koncertiam u Fabrici i Kvoteru pogledajte na fejsbuku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti