Novi Sad izručuje Sanjina Sefića BiH

Viši sud u Novom Sadu, u vanpretresnom krivičnom veću u postupku izručenja osumnjičenog Sanjina Sefića, doneo je rešenje kojim je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

Protiv osumnjičenog iz Sarajeva vodiće se krivični postupak pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, zbog sumnje da je počinio teško delo protiv sigurnosti javnog prometa i neukazivanje pomoći osobi povređenoj u saobraćajnoj nezgodi.

U obrazloženju odluke je, između ostalog, navedeno da je po sprovedenim izviđajnim radnjama, sudija za prethodni postupak celokuopne spise predmeta dostavio ovom veću na nadležno postupanje, te da je postupajući po molbi za izručenje Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, ovaj sud utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje osumnjičenog Sanjina Sefića.

"Kod ovakvog stanja stvari, pravni osnov za odlučivanje o izručenju osumnjičenog Sefić Sanjina Bosni i Hercegovini jesu odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o izručenju i Evropska konvencija o ekstradiciji sa dodatnim protokolima. U konkretnom slučaju, ispunjeni su svi uslovi za izručenje o kojima odluku donosi nadležni pravosudni organ, dok će konačnu odluku o izručenju doneti, odnosno dati mišljenje, ministar nadležan za pravosuđe nakon što odluka vanpretresnog veća postane pravnosnažna", navode u novosadskom sudu.

Protiv rešenja vanpretresnog veća, nezadovoljna stranka može uložiti žalbu u roku tri dana od dana prijema pismenog otpravka istog Apelacionom sudu u Novom Sadu.

Sefić se nalazi u pritvoru u Novom Sadu otkako je tu i uhapšen 13. oktobra. On može biti izručen BiH po skraćenoj proceduri, pod uslovom da pristane na izručenje, ili da bude izručen po postupku redovne ekstradicije, koja podrazumeva više dokumentacije i dokaza da je on počinio krivično delo, koje treba dostaviti vlastima Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti