Predloženo da se park kod Instituta u Sremskoj Kamenici proglasi zaštićenim područjem

Gradski Savet za zaštitu životne sredine predložio je da se park kod Instituta u Sremskoj Kamenici proglasi zaštićenim područjem.
Zbog utvrđenih vrednosti koje poseduje, "Park Instituta u Sremskoj Kamenici" spada među vrednije objekte vrtne arhitekture iz druge polovine 20. veka. Zaštita prirodnih vrednosti ovog parka datira od 1976. godine kada ga je novosadska Skupština stavila pod zaštitu kao Regionalni park pod imenom "Park Instituta za tuberkulozu i grudne bolesti u Sremskoj Kamenici". 
 
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je nakon donošenja Zakona o zaštiti prirode pristupio izradi revizije prirodnih i stvorenih vrednosti ovog zaštićenog područja i utvrdio da "Park Instituta u Sremskoj Kamenici", zbog značaja za stvaranje povoljne mikroklime, poboljšanje kvaliteta vazduha i životne sredine, ispunjava uslove za zaštitu kao Spomenik prirode – zaštićeno područje od lokalnog značaja, treće kategorije. Ovom revizijom obuhvaćena je veća površina u odnosu na prvobitno zaštićenu, odnosno, umesto dosadašnjih 26ha, za zaštitu je predloženo 35ha 30 ari i 48m2.  
 
Ovaj predlog treba da usvoji Skupština grada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti