Doktorat Slobodana Beljanskog poništen zbog negativne kritike?

Odluka Pravnog fakulteta u Novom Sadu da poništi doktorat Slobodanu Beljanskom je presedan i razlozi za to nisu formalno-pravne prirode, ocenio je danas advokat Vladimir Beljanski.
On je na konferenciji za novinare rekao da po njegovim saznanjima, nikada nijedan fakultet na ovaj način poništio nečiji doktorat, pogotovo što se u obrazloženju navodi da nije bilo zahteva Beljanskog da brani doktorat. "Iz toga valjda proizlazi da je bez svoje volje napisao doktorat i odbranio ga", rekao je on.
 
Vladimir Beljanski, iz novosadske advokatske kancelarije Beljanski, rekao je da je doktorat poništen zbog javnih nastupa Slobodana Beljanskog u kojima je kritikovao brojne negativne društve pojave.
 
Kao jedan od razloga naveo je i to što je Beljanski sa Upravnim odborom advokatske komore Vojvodine sprečio pokušaj da jedino studenti sa državnog Pravnog fakulteta u Novom Sadu mogu u daljoj karijeri da se upišu u advokatsku komoru, čime bi taj fakultet dobio monopol.
 
Ocenio je da Pravni fakultet pokušao da diskredituje Slobodana Beljanskog i da se na "beskrupolozan način obračuna sa osobom koja poseduje intelektualnu i ljudsku hrabrost da javno izrazi svoje mišljenje". "Dopuštanje samovolje, bezobzirnosti i zloupotreba izlaže svakog od nas mogućnosti da uskoro bude žrtva takvog postupanja", ocenio je Beljanski.
 
Bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero ocenila je da doneta odluka nema osnova i da neko ima potrebu da se obračuna sa ličnim i profesionalnim integritetom Beljanskog. Prema njenim rečima, ovakav način funkcionisanja pravnog sistema dovodi u situaciju da se svako zapita da li sme da izrazi svoje mišljenje.
 
Advokatu Slobodanu Beljanskom je rešenjem dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu poništen doktorat koji je odbranio pre 16 godina. 
 
Povodom tog slučaja, oglasile su se i nevladine organizacije koje su pozvale Pravni fakultet da "hitno preispita sramnu odluku" o oduzimanjau doktorata Beljanskom. Njihove reakcjie možete pročitati OVDEa potom se oglasio i fakultet, o čemu čitajte OVDE.
  • Marija

    28.11.2016 21:47
    Dokle dinastija
    Mislim da je na sceni egomanijacka reakcija bivseg predsednika AKV.
    U istoriji advokature...obzirom da sam 4 generacija advokata...na sceni nije bila SAMOREKLAMA...predlaganje i NUDJENJE sebe ...bilo gde u bilo koji organ Komore. Veliki strucnjak pravnicke etike...srozava advokaturu na najnize grane...
    To se ne sme dozvoliti!!! I bivsa sudija Vrhovnog suda ...unizava struku zarad honorarcica u Ceprisu....i slicno....BL
  • ns ja

    15.11.2016 12:03
    privatni pravni
    Ne znam šta da je, i ko da je ovaj čovek, njegova namera da ugura lezileboviće sa privatnog "pravnog" fakulteta u advokatsku komoru i da ih izjednači sa studentima državnog pravnog, na kojem ispiti moraju da se spremaju, e upravo zato sam 100% siguran da je DOBRO što mu je poništen doktorat!
    Na posletku, kao svršeni student neke druge struke(a ne prava) ni pomislio nisam da ma i jednu svoju obavezu u vezi sa prijavom, zahtevom itd u vezi sa odbranom diplomskog rada, pa prijave magistarskih studija itd "zaboravim" (!!???) pa se čudom čudim kako neko ko sebe smatra ADVOKATOM, PRAVNIKOM može da smatra/tvrdi (!?) da je navedeno - nebitno i nepotrebno!!??? Da li bi on (kao advokat!!!) mogao da iznošenjem ove nepobitne činjenice, na sudu, OBORI nečiji doktorat kao nevažeći, i to SAMO zato što nije bio ni prijavljen u skladu sa procedurom!?
  • Branislav

    15.11.2016 11:43
    Zašto se ljudi prema ovom slučaju određuju ad hominem. Ovde je jedino bitno pravo. A pravo kaže da se doktorat ne može braniti posle 14 godina i da je bilo neophodno da Beljanski magistrira pre doktorata. Svima isto pa i njemu.

    Njemu je omogućeno nešto što nije nikom. Zašto? Zato što je bio blizak vladajućim struktrurama ili njihovim delovima. Zato za mene između njegovog slučaja, ili slučaja plagiranja disertacije nema nikakve razlike. Nezasluženo je i jedno i drugo. Ali gle, sada oni koji napadaju plagijatore i Megatrendovce brane Beljanskog. Čemu? Pa zbog toga što ovaj slučaj pokazuje znak jednakosti između jednih i drugih. Neki zloupotrebljavaju privatne fakultete a neki državne. Sve je samo pitanje mogućnosti u datom momentu.

    Beljanski hoće da slučaj predstavi kao politički. Možda ima političku pozadinu, ali pravna strana slučaja je nedvosmislena. Pravni mu ranije nije mogao stati na put jer se zna da je svim fakultetima kao i univerzitetom upravljao onaj ko je kontrolisao nadležni pokrajinski sekretarijat. E sad to više nisu oni koji su ga pokrivali sve ove godine, a slučaj ipak nije otišao u zaborav. Neko je pamtio i dočekao da mu stane na rep. Da li su motivi zaista pravne prirode ili možda lične ili političke ne znam. Što god da je, njemu taj doktorat ne pripada.

    Ovime je definitivno urušen njegov lični i stručni kredibilitet. A to mu naizgled nije trebalo,
    Sramota gospodine Beljanski. A voleli ste da glumite velikog društvenog i moralnog arbitra. Pljuc.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.