Otvara se Muzej prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Muzej prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji biće otvoren 25. novembra 2018. godine u Novom Sadu, najavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
On je za "Novosti" naveo da su već započete pripreme kako bi muzej bio svečano otvoren na stogodišnjicu prisajedinjenja.
 
"Zbirka se neće odnositi samo na istorijski datum 25. novembar. Želimo da se na jednom mestu sistematizuje čitava borba Srba za prava, pismo, kulturu, autonomiju i ujedinjenje još od 17. veka, pa do krunisanja prisajedinjenjem", navodi Mirović.
 
Prema njegovim rečima, do početka 2017. biće doneta odluka o ustanovljenju Muzeja prisajedinjenja, kako bi se toj ustanovi obezbedio adekvatan status. Za sada se ne razmišlja o izgradnji nove muzejske zgrade, zbog čega će Muzej biti smešten u jednoj od postojećih muzejskih zgrada u gradu.
 
Član političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine i istoričar Milivoj Bešlin kaže za 021.rs da je prisajedinjene Vojvodine Srbiji smislen povod za otvaranje ovakvog muzeja, ali da se mora imati u vidu da se istorija Vojvodine ne završava sa tom godinom.
 
"Mora se znati da se Vojvodina dva puta prisjedinila Srbiji. Prvi put je to bio proizvod savezničke borbe u Prvom svetskom ratu, a drugi put 1945. godine, što je bio rezultat antifašističke borbe i tada se prisjedinila kao autonomna pokrajina. Koncept Vojvodine kao autonomne pokrajine u Srbiji, ali i jedne specifične pokrajine, ne može se menjati jednim muzejom, kao što se istorija Vojvodine ne završava, niti se može završavati 1918. godine. Dakle ni ovaj dođaj iz 1945. godine ne sme da bude dovođen u pitanje. Svi ovi elementi bi morali da budu zastupljeni u tom muzeju kako bi se 1918. stavila u određeni vremenski kontekst jer drugačije ni ne možete razumeti istoriju", navodi Bešlin.
 
Podsećamo da će se za dve godine će se navršiti 100 godina otkako je na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu lider radikala Jaša Tomić pročitao odluku o prisajedinjenju.

Komentari 107

  • musa kesedžija

    18.04.2018 08:29
    laži u istoriji donose nesreću
    Neka mi neko objasni zašto je Baranja i deo zapadnog srema treenutno pripojena Hrvatskoj, ako je Vojvodina pripojena kraljevini Srbiji.
  • G

    24.11.2016 12:34
    @V - hvala vam još jednom što redom mene optužujete za sve što upravo vi radite. Ne poznajete istoriju prostora na kojem živite, bez prekida bezočno lažete, namerno tvrdite da sam izjavio nešto što nikada nisam izjavio, negirate istoriju pa čak i postojanje Srba, dajete legitimnost svemu što su Ugari odnosno Austro-ugari radili ali čvrsto negirate legitimnost postupaka Srba i za sve to koristite lažne "argumente" u vidu pojmova koji nisu postojali u vreme i na prostoru dešavanja istorijskih događanja. Niste i nikada nećete uspeti da istoriju lažirate na način na koji ste zamislili. Prisajedinjenje će zauvek ostati legitimno bez obzira šta neobrazovani pojedinci koji negiraju cele nacije lupetaju. U potpunosti prihvatam da u krugu neobrazovanih građana u kojem se krećete vaši falsifikati imaju težinu, odnosno da ste navikli ili naterali one oko sebe da ne smeju da vam protivreče. Kod mene, "gospodine", toga nema.
  • V

    24.11.2016 05:42
    @G
    mrzi me i da čitam ove kilometarske traktate ispunjene mržnjom, duplim standardima i izvrtanjem činjenica i tuđih reči napisane usred radnog vremena kada ljudi rade a ne bave se prepirkama. Niste i nikad nećete opravdati to što pri donošenju tako važne odluke, 2 od 3 najbrojnija naroda zbog nepostojeće kolektivne krivice, nisu bila pitana (sa referenduom ili bez njega, svejedno). Tzv. "prisajedinjenje" će zauvek ostati Nelegitimno. Pošto ova vest više nije friška i za ovaj muzej su već svi zaboravili, vidimo se u nekoj novijoj vesti, a vi ovde nastavite raspravu sami sa sobom (imate materijala).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti