Položeni venci povodom godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Povodom 25. novembra 1918. godine – dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, položili su vence na spomen ploču na Trgu slobode.

- Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji ne simbolizuje samo ostvarenje vekovnog sna Srba prečana, odnosno Srba koji su živeli severno od Save i Dunava. I danas je on za nas simbol jedinstva i ključni motiv funkcionisanja državne, pokrajinske i lokalne politike, a to je da budemo okupljeni i ujedinjeni oko zajedničkih ciljeva i ideja, jer samo tako dolazi do realizacije istih. Ovo je za nas jedan od najsrećnijih datuma u istoriji našeg grada i naroda na koji smo veoma ponosni. Ono na šta smo takođe ponosni jeste činjenica da su na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji održanoj u Novom Sadu na današnji dan pre 98 godina, glasale i žene i da je još tada pokazan visok stepen demokratičnosti u našoj zajednici. U kontekstu dana koji su pred nama, a to je kampanja vezana za borbu protiv nasilja nad ženama, istakao bih da se žene uvek i svuda moraju apsolutno uvažavati kao ravnopravne članice društva - rekao je gradonačelnik.

On je dodao da je siguran da će za dve godine Novi Sad, sa državom Srbijom i Pokrajinskom vladom, na dostojan način obeležiti 100 godina od kraja Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

  • Mirko i Slavko

    30.11.2016 00:00
    Vojvodina
    Ne znam sta ce svi "oni" raditi kada ukinu Vojvodinu i definitivno je pretvore u severnu srpsku pokrajinu. Gledajuci kroz istoriju, pocevsi od carnojevica, Karadjordja i inih na ovamo do ovih ratova, svi su oni bezali iz majcice Srbije a bogami i iz one veeelike srbije Karlobag-Ogulin. A gde su begali, pa u Vojvodinu naravno, znali su da su tu budale uvek spremne "svima" da pomognu i da im jos okrenu ledja da im lakse noz zabodu iz potaje sto i dan danas rade. Probudi se Vojvodino "Dosta je bilo".
  • G

    29.11.2016 14:27
    @svašta - to što ste vi fašista "gospodine", a jeste na osnovu svojih iznesenih stavova, ni na koji način ne znači da oni nisu. Njihov fašizam ne može da negira vaš niti obrnuto. Ne možete fašizmom da se borite protiv fašizma na isti način na koji ne možete da nekoga kaznite za krivično delo tako što ćete sami počiniti krivično delo - jedno zlo ne opravdava drugo.
  • Sale

    29.11.2016 13:42
    @Andrea
    Lepo je to sto znas toliko o svom dedi i sve ostalo ali ipak, desilo se ponešto od Čarnojevića na ovamo (sa kojim su i moji došli) tako da mani se te priče. Nisam ja za otcepljenje ali nisam ni za điha-điha koji nam priređuje BG. Da je sve ok niko se ne bi bunio. Misli malo o tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti