Državni praznici da budu i 3. maj, 31. jul i 28. februar

Pored 25. novembra 1918. kada je održana Velika narodna skupština, postoji niz datuma važnih u istorijskom razvoju Vojvodine, ocenila je Liga socijaldemokrata Vojvodine.
U toj stranci smatraju da nema razloga da se u predlogu dopune Zakona o državnim i drugim praznicima, koji je u petak najavio predsednik Nikolić, ne nađe i 3. maj 1848. kada je Majska skupština donela svoje istorijske odluke.
 
"Neizostavno bi se na tom spisku morao naći i 31. jul 1945. kada je antifašistička Vojvodina voljom svih njenih naroda stvorila svoju autonomiju, a onda se kao autonomna pokrajina prisajedinila Srbiji. Najzad, neizbrisiv datum istorije Vojvodine je i 28. februar 1974. kada je usvojen prvi Ustav AP Vojvodine, koji je obeležio period njenog najubrzanijeg razvoja", kažu u LSV.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine će, kako navode, "ukoliko iz nekog razloga predsednik Nikolić bude ignorisao ove datume, podneti svoj predlog dopune Zakona o državnim praznicima". Dodaju da će se, i bez toga, Vojvodina sećati svih datuma koji su bili važni u njenoj istoriji.
 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak u Novom Sadu da će Vladi Srbije predložiti da 25. novembar, Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, proglasi državnim praznikom. Prema njegovim rečima, u tom datumu za slavlje ispisana je značajna istorijska stranica Srbije i bez tog datuma današnje Srbije ne bi ni bilo. Nikolić je rekao i da su severna i južna srpska pokrajina neraskidivo biće jedinstvene države Srbije. Opširnije pročitajte OVDE.
  • V

    30.11.2016 05:54
    @Kontrash
    praznik će biti i svaki dan kada oni koji trenutno imaju maksimalnu podršku, istu više ne budu imali
  • Debeli

    27.11.2016 01:09
    Svako svoje slavi
    Moja firma nikad nije ni prestajala da "ne radi" 29. i 30. novembra. Ne, nismo mesari, već se tada u porodičnoj kući okupi cela porodica i učestvuje u svinjokolju. Na stranu što smo mi mlađi bili Titovi pioniri, svinjokolj je u pitanju a ne ideologija, a tako će i ostati dok se mi pitamo.
  • Pera

    26.11.2016 15:10
    Super
    U Vojvodini su ljudi na ivici egzistencije, a politicarima se prepiru koji dan ce biti proglasen za praznik. Glasacemo i sledeci put za vas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti