U radnoj zoni tri lokacije koje bi mogle da se upotrebe za nove investicije

U radnoj zoni Sever I postoje tri lokacije koje bi mogle da se upotrebe za privlačenje investicija, pokazuje analiza gradskih urbanista.

Dve parcele koje zajedno imaju preko 24 hektara pogodne su za grinfild ulaganje jer su prazne, dok je treća nešto manja, površine od tri hektara, pogodna za braunfild investiciju.

Sadašnje radne zone, odnosno industrijske zone kako ih većina zove, u Novom Sadu su danas pravi gradovi duhovi sa praznim fabričkim halama i napuštenim parcelama. Ti prostori su pretežno ili u privatnim rukama ili nije sasvim jasno ko je vlasnik jer su u toku sudski sporovi. Zbog toga je Grad bio prinuđen da nalazi dodatne prostore kako bi imao gde da smesti potencijalne investitore.

Tako je nedavno JP "Urbanizam" analizirao kakve su mogućnosti da se pronađe prostor u radnoj zoni Sever I za zainteresovane investitore i izdvojile su se tri lokacije. Prve dve su skoro u potpunom vlasništu grada i imaju površinu od 24,5 hektara, a kako se radi o zemljištu na kojem nema imovine, spadaju u lokacije pogodne za grinfild investiranje.

Iako na parcelama nema ničega, one su pogodne za ulaganje jer se zbog blizine ostalih objekata lako mogu povezati na komunalnu infrastrukturu, a velika pogodnost je i to što su skoro neposredno naslonjene na Bulevar Evrope i time direktno povezane sa autoputem, a blizu je i kanal DTD.

Prema analizi gradskih urbanista, ove parcele bi mogle da se ponude prvenstveno kao dve odvojene celine, ali je moguće i njihovo deljenje na manje parcele kako bi se tu smestili različiti privredni subjekti koji bi se bavili industrijom, građevinarstvom i sličnim. Ipak, ostavljena je mogućnost za tercijarne delatnosti - saobraćaj, trgovinu, zanatstvo, bankarstvo, komunalnu privredu i tako dalje.

S druge strane, dok su ove dve parcele slobodne i u vlasništvu grada, odnosno skoro pa lako dostupne svakom zainteresovanom investitoru, to nije slučaj sa trećom lokacijom. Urbanisti su u sklopu analize kao braunfild lokaciju uzeli prostor na kojem je započeta gradnja objekata za potrebe megamarketa sa logističkim centrom i upravnom zgradom firme "Magnetron", ali nikad nije završena.

Građevinsko zemljište je ovde u državnom vlasništvu, ali je pravo korišćenja preneto i to pitanje se još nije rešilo jer je u toku stečajni postupak. Kako se to ipak može rešiti i u pitanju je analiza potencijalnih lokacija, urbanisti su je uzeli u obzir. Kako navode, ovaj lokalitet od 3,16 hektara ima odličan potencijal kao braunfild investicija jer se nalazi na atraktivnoj lokaciji sa dobrom komunikacijom prema glavnim saobraćajnim pravcima.

Ovo su samo tri lokacije u jednoj od radnih zona, ali su više nego dobar pokazatelj da još postoje mogućnosti da se velike zone grada, još pre nekoliko decenija predviđene za industriju, i danas koriste, bar dok se ne reše imovinsko-pravna pitanja prostora propalih fabrika, kako bi se i one kroz neka braunfild ulaganja privele nameni.

  • novosađanin

    02.12.2016 13:38
    trokut
    Na potezu od "27. Mart-a Albusa, NIT-a" koji čini jedan trougao pompezno najavljeno uređenje za investicije stoji prazno.
  • Gordana Kojic

    02.12.2016 11:28
    MALI AKCIONARI
    BLAGO MALIM AKCIONARIMA!!!
    kad se proda sav taj kapital, bice isplaceni ali
    na planeti MARS. Rezervisimo karte....ya MARS!!!
  • urbanisti

    02.12.2016 11:26
    IT je u usponu. napravite i opremite coworking prostor za IT sektor zaboga, da svakom frilenseru izdajete radni sto mesečno za 60 eura, 2.000 stolova puta 50 eura eto vam 120.000 eura mesečno. ah da, bolje je da građani subvencionišu proizvodnju i eksploataciju radnika na minimalcu koje u toku bolovanja otpuštaju firme

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti