Budžet Novog Sada za 2017. restriktivan, moraće da se štedi

Novosadska kasa u narednoj godini neće biti ništa značajnije veća nego ovogodišnja, a lako se može desiti da ukupni budžet bude manji za više milijardi dinara.

Naime, u uputstvu koje je Gradska uprava za finansije prosledila svim korisnicima budžeta, navodi se da je procena da će osnovni prihodi grada biti 16,8 milijardi dinara, odnosno tek oko 400 miliona dinara više nego ovogodišnji. Ostatak sume koji ulazi u budžet i koji obuhvata samostalne prihode korisnika, pojedine donacije i transfere, suficit iz ranijeg perioda, kao i prihode od prodaje zemljišta, nije uračunat.

Ove godine ovi prihodi zajedno su iznosili oko osam milijardi dinara, čime je bilo omogućeno da Novi Sad u 2016. raspolaže sa oko 24,5 milijarde dinara. U narednoj godini to neće biti moguće, jer je veliki prihod dodatnih sredstava ostvaren prodajom zemljišta kod Spensa za gradnju tržnog centra, a Novi Sad nema više ništa toliko vredno što bi mogao da proda u narednoj godini. Takođe, u narednoj godini neće biti suficita, koji je ove godine bio oko 2,5 milijardi.

Koliko će tačna suma biti znaće se narednih nedelja, a izvesno je da će to što bude na raspolaganju morati restriktivno i štedljivo da se troši, jer se u pomenutom uputstvu Uprave za finansije korisnicima ove reči ponavljaju skoro iz pasusa u pasus.

"Od svih korisnika budžeta Grada očekuje se izuzetno restriktivan pristup u planiranju rashodne strane budžeta, odnosno da uvažavaju osnove politike Grada i poštuju utvrđene limite budžetske potrošnje za 2017. godinu prilikom izrade predloga svojih finansijskih planova (u kojima bi morali da se pridržavaju datih ograničenja vezanih za budžetsku potrošnju u narednoj godini), za šta je potrebno da blagovremeno preispitaju sve rashode, kao i da preduzmu odgovarajuće mere za poboljšanje efikasnosti i optimizacije potrošnje, kako bi se obezbedilo adekvatno finansiranje njihovog rada", navodi uprava za finansije u svom uputstvu.

Tako se, između ostalog, povećanje zarade uopšte ne spominje za oko 8.000 ljudi u lokalnoj administraciji, osim za zaposlene u socijalnim službama i ustanovama kulture do pet odsto, odnosno predškolskoj ustanovi do šest odsto.

Uprava od korisnika traži da svoje rashode tako planiraju da troškovi putovanja ostaju na nivou 2016, dok jedino stalni troškovi (komunalije) mogu da se povećaju za visinu inflacije (2,8 odsto), a subvencije javnim preduzećima moraju da se zadrže do nivou iz 2016. godine.

Novac kojeg će izgleda biti manje u gradskoj kasi, trošiće se za kapitalne projekte, u koje spadaju izgradnja novog mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav, izgradnja Sentandrejske saobraćajnice kao novog bulevara, kao i druge trake puta prema Futogu, proširenje saobraćajnih kapaciteta saobraćajnica prema Rumenki i Kaću i izgradnja veće javne garaže u Šafarikovoj ulici. Takođe, u planu je i izgradnja multifunkcionalne hale u Radnoj zoni "Rimski Šančevi" koja će, pre svega, biti namenjena proizvodno orijentisanim privrednim subjektima, što će stvoriti uslove za novo zapošljavanje.

Kako će tačno izgledati gradska kasa Novosađani će moći da saznaju krajem meseca kada će na sednici Skupštine grada biti usvojen predlog budžeta za 2017. godinu.

  • Vojvosadjan

    07.12.2016 13:25
    Ne veruj radikalima/naprednjacima i kad poklone nose!
  • Za sindikalca

    06.12.2016 23:35
    Ne dobijaju u JP velike plate i džakove da nose kući, od para koje nakupe plaćajući članarinu sindikatu od 800 dinara mesečno.Pa od toga se ne može kupiti ni pola tog džaka za Novu godinu koji nazivate "dečijim paketićem", a košta kao tri minimalca!
    Oni plate i dodatke na platu dobijaju od SUBVENCIJA iz budžeta koji puni privatni sektor.
    Džabe privatnom sektoru da se organizuje u sindikat i plača članarinu od 800 dinara, kada nema budžetskih subvencija i budžetskih para , naprotiv privatni sektor mora da puni budžet plaćajući poreze i doprinose 68% na svoju neto zaradu, čak i na zaradjeni minimalac od 21.000 , mora da uplati u budžet 13.000 ,nemojte gospodji davati lažnu nadu.....
  • @*

    06.12.2016 07:31
    ;-)
    Gospođo, organizujte se ili učlanite u sindikat. Možete biti član i ako nemate ogranak sindikata u vašem privatnom sektoru, preduzeću. Najlakše je smanjivati drugima plate, i pljuvati one koji se bore za prava radnika. Kada budete plaćali članirinu koja je 800 dinara mesečno, shvatićete da je i taj paketić plaćen.
    Najlakše je kukati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.