Obnavlja se kuća Mileve Marić i Alberta Ajnštajna

Fasada kuće u Kisačkoj 20 u kojoj su početkom XX veka živeli matematičarka Mileva Marić i njen suprug Albert Ajnštajn biće ove ili naredne godine obnovljena, saznaje 021.rs.

Obnova kuće, koja je sada u privatnom vlasništvu nekoliko porodica, biće uređena u sklopu priprema Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Kako je za 021.rs naveo direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić prvo će 1. februara na Dan grada biti postavljena info-ploča sa podacima o tome ko je nekada živeo u Kisačkoj 20. Potom će, ove ili naredne godine, biti sređena fasada i spoljni deo zgrade i uređen prostor za spomen sobu.

Novac će biti obezbeđen u okviru sredstava koje je Novi Sad dobio od republike za uređenje fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i starog jezgra grada, a sve u sklopu podrške Vlade Srbije Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture 2021. Jokić kaže da uređenje kuće u Kisačkoj 20 preuzeo na sebe kao lični zadatak i da je već obavio razgovore sa dve porodice koje su vlasnici prednje kuće.

On dodaje da će kada bude obnovljena fasada i spomen soba posvećena prvenstveno Milevi Marić, na kući biti postavljena i spomen-ploča kako na srpskom, tako i na nekoliko drugih jezika, sa osnovnim informacijama o tome ko je u njoj živeo.

Podsetimo da je sa kuće u Kisačkoj 20 ukradeno više ploča koje su sadržale informacije o tome da su u njoj živeli Mileva i Albert. Takođe, Novi Sad i pored više puta iznošene ideje objekat nikada nije pretvorio u muzej ili spomen-sobu, a zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa. Više o sudbini ove kuće u Novom Sadu možete pročitati OVDE.

  • Danilo

    19.01.2017 07:15
    Toliko
    Odličan projekat koji sprovodi očajna vlast.
  • OZNA

    19.01.2017 02:52
    Imao sam pre desetak godina u rukama izvod iz katastra iz koga se vidi da se tamo da l' beše dva ili četiri stana i dan-danas vode na sinove Mileve i Anštajna
  • turista

    19.01.2017 00:54
    ako razmišljate da dovedete turiste da gledaju tu kuću, nemojte da me pogrešno shvatite ali mileva marić je uprkos svemu što je postigla na globalnom nivou neprepoznatljivo ime, a možda i na nacionalnom i lokalnom. za ajnštajna zna pola kugle zemaljske. pustite sada i potrebu za "националним" i rodnu ravnopravnost i šta god hoćete, ako je svrha obnove turizam: zna se šta kupuje turiste i tako se radi. bez obzira što je u pitanju privatno vlasništvo, kada se radi o kulturnom dobru pod zaštitom, zaista mi ne smeta da se za to daju pare. trebalo je tako održavati i trščare u kraljevića marka i komunalnu banku i čitav niz drugih zgrada, ali eto, kriminal, korupcija i sve redom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti