U Domu zdravlja na Limanu ukinuto jedino odeljenje sportske medicine u Novom Sadu

Odeljenje sportske medicine u sklopu Doma zdravlja "Novi Sad" prestalo je da postoji i više neće pružati usluge deci i odraslima o trošku zdravstvenog osiguranja.
Odluka je doneta početkom meseca, a nakon zaključka državnog revizora da su zaposleni specijalisti medicine sporta, njih petoro, protivzakonito dobijali plate iz budžeta RFZO, a da za to nisu postojali uslovi jer pravilnik o sistematizaciji poslova u zdravstvu ne prepoznaje sportske lekare u sistemu obaveznog osiguranja.
 
Navedeno je da njihove usluge nisu standardne usluge koje građani dobijaju uz overenu zdravstvenu knjižicu, te oni iste nisu mogli da pružaju u ovoj ustanovi, za novac građana. 
 
Kako za 021 navode građani koji su pokušali da se leče u Domu zdravlja na Limanu IV, dočekalo ih je obaveštenje da će postojeći specijalisti medicine sporta od sada raditi samo sistematske preglede dece uzrasta do 14 godina pred odlaske na takmičenja, dok su sve ostale usluge za sada nedostupne - pregledi, laboratorijski testovi, vakcinacije, merenja, snimanja itd.
 
Sve ove usluge građani će morati da potraže u privatnim klinikama, a u Novom Sadu ih nema mnogo koje se bave sportskom medicinom. Takođe, radiće se i overa takmičarskih knjižica, što je usluga koja se naplaćuje.
 
Ukidanjem ovog odeljenja pri domu zdravlja, sem građana i nekoliko hiljada sportista ostalo je bez sportskog lekara. Problem neprepoznavanja sportskih lekara u domaćim pravilnicima nije se dugo rešavao, dok revizor nije ustanovio da je na teret RFZO petoro zaposlenih (četiri lekara i kineziterapeut) na Odeljenju sportske medicine tokom 2015. primilo platu u ukupnom iznosu od 6,33 miliona dinara. 
 
Jedan Novosađanin, ogorčen ovom odlukom Doma zdravlja, tvrdi da je slučaj u Novom Sadu ustvari podstaknut privatnim interesima.
 
- Sve je to samovolja jednog od lekara koji je i pokrenuo gašenje sportske medicine sa ciljem da svoj kompletan rad prebaci u obližnju privatnu bolnicu u kojoj radi, a da u Domu zdravlja ostane da radi samo sistematske preglede dece koje se pripremaju za sportske aktivnosti. Svojim saradnicima govori kako se pravi novi cenovnik za pružanje usluga na odeljenju medicine sporta, a cene će biti takve da, citiram: "Nećemo od Doma zdravlja praviti socijalnu ustanovu". Što znači da će cene usluga i terapija, ko hoće da se leči, biti veće nego kod njega u privatnoj ordinaciji. Za to vreme sportski dispanzeri svuda po Vojvodini i drugim gradovima po Srbji rade normalno i nesmetano".
 
U Domu zdravlja "Novi Sad" nisu za 021.rs objasnili da li će i na koji način angažovati lekare iz ukinutog odeljenja, kao ni da li će se inicirati izmene akata kako bi, zbog očigledne potrebe građana Novog Sada, usluge sportskih lekara bile na teret države.
  • Александар

    15.03.2017 15:54
    срамота државног ревизора
    Уместо да подстиче развој спорта и да налази модалитете и начине на који ће да задржи специјалисте медицине спорта у државним установама (од којих су неки, као др. Зоран Шарчевић, врхунски стручњаци), зарад здравља наше деце и омладине, државни ревизор тражи модалитете како да нешто, што одлично функционише, укине и пребаци у приватне клинике. Или да бар наплати од родитеља!? Да ли је то став Министарства здравља?
    И како је могуће да се ценовници здравствених прегледа толико разликују од места до места. Је ли ми живимо у истој држави?
  • Neda

    21.01.2017 12:12
    IMA LI KRAJA
    Ukiunut zubar nedeljom i nocu,a pola njih rasterano.Apoteke opustosene,propale.Nema sportskog lekara sad kad zakonski morate imati uverenje bas od njega na 6 meseci ako se dete bavi sportom.Ostade samo opsta praksa i urgentne sluzbe ,preopterecene i sa mnogim ogranicenjima.ISTOVREMENO,U ISTOM ZDRAVSTVU STALNO SE ZAPOSLJAVAJU NEZDRAVSTVENI RADNICI,PREKO STRANKE.Revizoru ne smetaju 2 pravnika u zdr.ustanovi od 200 ljudi,administratori,spremacice,kuriri,racunovodje u enormnom broju...Moze agencija sve to da radi,ako je do racionalizacije.REFORME SU TRANSFER BLAMA.
  • staripacijent

    20.01.2017 22:33
    @profesionalac
    Ime mu je Borko...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti