Lekari KCV titanijumskim implantom uspešno rekonstruisali deo lica

Hirurzi Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine uradili su prvi put kod nas operaciju tokom koje su pacijentu iz Novog Sada ugradili titanijumski implant kojim mu je nadomeštena jagodična i deo slepoočne kosti.
Upravnik Klinike dr Aleksandar Kiralj kaže da je u pitanju mlad čovek, koji je imao urođeni deformitet i koji sada ima potpuno simetrično lice, a kvalitet života mu je drastično promenjen. 
 
Slične intervencije do sada su rađene u Kliničkom centru Srbije i Kliničkom centru Niš, ali sa drugačijim materijalima. Ovakvi implanti koriste se za rekonstrukcije raznih deformiteta vilice i kostiju lica.
 
- Za intervenciju je neophodna CT dijagnostika, na osnovu koje se radi rekonstrukcija lica. Snimke smo poslali profesoru Igoru Budaku na Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu i oni su napravili 3D model, na osnovu kojeg je urađena rekonstrukcija i dela koji treba da se odstrani i dela koji treba da se nadomesti - kazao je profesor Kiralj.
 
U ovakvim rekonstrukcijama nekada se koristi i kost, ali ona ima nerve, krvne sudove i kožu, što povećava mogućnost infekcije, dok titanijumski implanti daju bolje rezultate i nema toliko problema s infekcijom, a prave se individualni implanti, za svakog pacijenta posebno, prenosi Dnevnik. Operisani pacijent ima oko 20 godina, a imao je benigni tumor koji je zahvatio jagodičnu kost.
 
- Od rođenja mu se kost uvećavala i nikada ne bi prestala da raste. Bila bi sve veća. Operacija je trajala oko tri sata. Pacijent je više nego zadovoljan, jer je u pitanju deo lica koji je primetan. Nije ga brinulo ni da li će se videti neki rezovi - rekao je Kiralj i napomenuo da je pored jagodične kosti, proces zahvatio i orbitu.
 
U saradnji s profesorom dr Dominikom Egberom iz Univerziteta u Kardifu, novosadski lekari besplatno su dobili graničnike koji su postavljeni na mesta do kojeg su odstranjivali kost, odnosno do kojeg je postavljen implant. U pitanju je deo glave koji je blizu baze lobanje i blizu oka, te je bilo jako važno da se sačuva oko. Lekari su postigli potpunu simetriju sa drugom polovinom lica.
 
Doktor Kiralj kaže da materijal za ovu operaciju košta između 500 i 600 evra, a troškove je pokrila porodica u saradnji s Kliničkim centrom i PMF-om.
 
- Godišnje imamo desetak pacijenata kojima je potrebna ovakva intervencija i bilo bi dobro kada bi Republički fond za zdravstveno osiguranje priznao te troškove. Nadam se da pacijente neće koštati mnogo, a trošak je isti kao i kod zubnih implanta. Titanijum ne pravi probleme u organizmu, koristi se i za proteze kuka, na njega nema alergijskih reakcija i ne mislimo da će biti potrebe njegove zamene - naveo je Kiralj.
 
Prema njegovim rečima, u Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju rekonstrukcije rade od početka 80-ih godina. Sve metode rekonstrukcije se i sada rade, ali uvek postoje problemi u vezi s novcem, softverom i tehnologijama. Ocenio je da im je izuzetno pomogao PMF, jer oni poznaju i tehnologiju i materijale, te se nada da će i dalje dobro sarađivati.
  • xxx

    19.01.2017 08:51
    Profesor je sa FTN-a, Fakulteta tehničkih nauka.
  • Vlada

    18.01.2017 18:11
    Bravo
    Svaka čast i doktorima i profesoru sa PMF na stručnosti i urađenom poslu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti