VIDEO: "Spomenik" - film Mike Antića o Novosadskoj raciji

Pisac i novinar Miroslav Mika Antić pre 50 godina snimio je dokumentarni film o Novosadskoj raciji pod nazivom "Spomenik".

Ovaj dokumentarac se i posle pet decenija smatra možda jednim od najboljih dokumentovanih svedočenja o zloglasnoj raciji, ali i o tome kako su preživeli u godinama posle živeli sa sećanjima na ovaj tragičan događaj.

Inače, u vreme snimanja ovog dokumentarca nije bilo državnih i crkvenih komemoracija i pomena, a Novosađani su tada samoinicijativno odlazili na obalu reke i palili sveće. Nije bilo ni spomenika na Keju žrtava racije. Taj spomenik će tek 1971. godine biti postavljen, dok su ploče sa imenima preko 1.200 ubijenih postavljene početkom 1992. godine.

  • Detelina

    24.01.2017 00:07
    Hvala 021 zbog podsecanja na sjajnog Miku Antica i zbog ovog filma.
  • /

    23.01.2017 16:36
    /
    nije stvar u tome koliko je dece ostavio nego koliko se krstite u njega

  • OSARIJUM

    23.01.2017 14:54
    Prevrtao bi se Mika u grobu da vidi Osarijum zajednoicku grobnicu kao u Jasenovcu koja se gradi na Novom groblju u koju izmestaju pokojnike iz grobova iako ima mesta jer ni pola groblja nije popunjeno .Namerno prave groblje tako da zahteva sto vise odrzavanja (i ogroman park ) koje naplaćuju višestruko napr za americku parcelu trostruko. U Sr. Mitrovoci i Zrenjaninu se pravi betonska resetka na koju nalezu spomenici da se ne krive a nema portrebe ni za kosenjem trave niti narod gazi po blatu..
    Mislim da nije slucajno da su mu BAS SAD NA GODISNJICU poslali racun za odrzavanje groblja M A tj naslednicima. Umro je u junu tada se obićno šalju računi na godišnjicu smrti Šta sa onim ko nema naslednike? Šta ce mu grob kažu .
    Moze se reci da je uredjenje fašistička diktatura samo još nije zvanično proglašena jer u Odluci o odrzavanju groblja ne postoje neke stavke koje ovi naplaćuju. Inace odluku menjaju s vremena na vreme i dodaju nove stavke pa i pored toga naplaćuju neke extra
    Dobro oni znaju da narod nema uz ostale i njihovom zaslugom da plati ni hleb,ni ono sta je po Zakonu a kamoli neobavezne stavke.Odlična prilika za zatiranje traga.Pogledajte plan groblja i vidite koji procenat povrsine je popunjen.
    Ko je mogao verovati iu ovakav horor. Ni u smrti nismo svi isti .
    Grad je dao dozvolu kažu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti