24. januar - najhladniji dan u istoriji Novog Sada

Na današnji dan, 24. januara, pre pedeset i četiri godine, termometar Meteorološke stanice na Rimskim Šančevima registrovao je - 30,7 stepeni, apsolutno najnižu temperaturu ikada zabeleženu u Novom Sadu.

Piše: Živan Lazić

Tog dana je u našem gradu najmanje hladno bilo minus 22,8 °C, što je, takođe, najniža maksimalna dnevna temperatura na ovom prostoru. Ceo januar je bio jako hladan, sa čak 26 ledenih dana, koliko je zabeleženo još samo jednom, sedam godina ranije, ali u februaru.

Snežni dani, jedrenje na Šodrošu

Zapravo, zime 1962/63 i 1963/64 godine ostale su u sećanju ne samo po izuzetnim hladnoćama, već i po pahuljastim padavinama. Tako je snega bilo u kontinuitetu od 13. decembra 1963. do 22. februara naredne godine, ukupno čak 72 dana.

Po zaleđenim livadama i praznim parcelama, kakvih je tada bilo skoro u svakom kvartu, pokušavalo se klizati i igrati improvizovan hokej. Nije bilo teško uveče vodom politi tenis plac u Dunavskom parku, kako bi sutradan ujutru na poravnjenom ledenom terenu hokejaši Vojvodine mogli igrati protiv rivala iz Subotice, Beograda, Bačkog Petrovca, Bečeja, Ruskog Krstura...

Na Šodrošu je sve oduševljavao Jaša Bakov jedreći po dunavskom rukavcu. Ovaj osobeni sportski filozof jedrio je tada i po smrznutoj plitkoj rečici Ponjavica, na osam i po kilometara dugoj deonici od Omoljice do Banatskog Brestovca.

Bombe sa mosta "Maršala Tita"

Bilo je to vreme optimizma pa Novosađanima nije bilo teško suočiti se sa nevoljama, pratiljama svake hladne i snežne zime. A nedaća je bilo, i to ozbiljnih.

Dunav je danima bio pokriven debelim santama leta; nije bila retkost da lovci na Fruškoj gori upucaju karpatskog vuka, koji je u potrazi za hranom lutao stotinama kilometara i preko leda prelazio vodene prepreke. Na većim rekama su intervenisale inženjerske jedinice vojske, na pojedinim mestima dinamitom je razbijan led, a sa mosta "Maršala Tita" (danas "Varadinski most") bacane su bombe kako bi se razbilo opasno gojenje leda.

Ipak, januar 1963. po hladnoći je, u proseku, za nepun stepen zaostao za februarom 1954. godine, koji do danas, sa prosečnom maksimalnom dnevnom temperaturom od - 7,2 °C ostaje najhladniji mesec u našem gradu, dok je sa prosečnih 9,5 °C godina 1956. u celini najhladnija.

Početak merenja

Prvo beleženje važnijih metereoloških podataka u Novom Sadu počelo je na Petrovaradinskoj tvrđavi 1860. godine, ali je brzo prekinuto. I dva potonja pokušaja obnove tokom Austrougarskog perioda su bili kratkog daha. Ipak, u međuratnom periodu 1923. uspostavljeno je duže evidentiranje, do pred rat.

Zima 1941/42 je bila izuzetno oštra, preko Save je iz Srema za Bosnu prelazila vršilica za pšenicu, koja se u to vreme sastojala iz tri odvojene mašine, traktora, dreša i elevatora. Hladnoća je podstakla i mađarsku okupatorsku vlast da aprila 1942. revitalizuje metereološku stanicu. Radila je do avgusta 1944. godine. Po oslobođenju, metereoaktivnost se brzo uspostavlja i traje do današnjih dana.

Smatra se mogućim da je tokom prve ratne zime bilo i hladnijih dana od januarskog iz 1963. pa i nižeg apsolutnog minimuma, ali nema zabeležene merne potvrde.

Gde se izgubio optimizam

Mada su u kolektivnoj memoriji 1954., 1956., 1963. i 1964. ostale kao izuzetne hladne, najviše ledenih dana, čak 47, bilo je 1987. godine, dok je sneg najšeće padao, i to 49 dana, 1969. godine.

Najviše dana sa snežnim pokrivačem - 83, bilo je 1962. godine, najmanje 1989. godine, tek devet, a zabeleženo je i da 1972. godine sneg nije padao niti jedan dan.

Verovatno se neki  još sećaju naglog zahlađenja sredinom februara 1984. godine, potom i dva dana krupnih pahuljica, te je 19. februarskog dana zabeležena najveća visina snežnog pokrivača u Novom Sadu, 62 centimetara.

Jeste hladno ovih dana, ali naši stari su se ranije često i uspešno suočavali sa hladnoćama, "čepovima" na Dunavu i gomilanjima santi. Bodar duh i optimizam su im ulivali snagu i veru u bolje dane. Možda danas i nisu problem zaleđeni Dunav i brojni ledeni dani, već apatija, neverica u dolazak dobrih vremena, pa nam je teško ulagati napor, a da rezultate i boljitak, ne možemo videti ni na vidiku.

  • jedan

    28.01.2017 22:07
    zelja se ostvarila
    A ja sam jos pre zime pozeleo da bude do 24 u minusu, sto nize moze...neverovatno. Neka dobro je malo da nestane bolestina i da se testira koliko su toplane efikasne...A inace u hladnoci je zdravije nego na 35 i vise...
  • novosadski zanatlija

    27.01.2017 00:16
    najlepse zime 63i64
    Tada sam imao 8 god. uzivali smo sankajuci se na mestu gde je danas MAKIJATO FAX tu je bila pruga koja vise nije fukcionisala ali ostala je nizbrdica bilo je snega pozdrav za sve novosadjane
  • Ivana Liman

    24.01.2017 23:51
    Divan tekst
    Bravo za novinara! Svaka cast na divnom tekstu, bas sam uzivala citajuci ga :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti