Educons organizovao okrugli sto o jednakosti privatnih i državnih fakulteta

Iako bi privatni i državni faklulteti trebalo da budu jednaki pred zakonom, to nije slučaj, jedan je od stavova iznetih na okruglom stolu "Perspektive visokog obrazovanja na primeru privatnih univerziteta u Srbiji" održanom u sredu, 25. januara na Univerzitetu Educons.
Imajući u vidu da će se, u narednom periodu, odvijati aktivnosti na pripremanju izmena Zakona o visokom obrazovanju, okrugli sto je organizovan na inicijativu Univerziteta Educons sa ciljem da se uspostavi efektivna diskusija svih interesnih strana i dođe do konkretnih predloga za poboljšanje transparentnosti akreditovanih privatnih Univerziteta u Srbiji.
 
Prema rečima rektora Univerziteta Educons iz Sremske Kamenice Aleksandra Andrejevića državni i privatni fakulteti u Srbiji jesu pred zakonom izjednačeni ali primena tog zakona nije u svim oblastima sprovedena. 
 
"Očekujemo da izmene Zakona o visokom obrazovanju formalno i suštinski potvrde ulogu i status privatnih Univerziteta. Da bi se došlo do toga, prvenstveno mora doći do redefinisanja danas već anahrone institucije, Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), u kojoj su privatni univerziteti marginalizovani, jer najmanje četiri državna univerziteta pojedinačno imaju više glasova nego svi privatni zajedno", istakao je Andrejević. 
 
Kako je dalje naveo, u takvoj situaciji, privatni univerziteti su ugroženi, pogotovo u postupcima delegiranja članova u određena nadležna tela, kao što je Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta, od koje zavise procesi akreditacije studijskih programa, kao i delegiranje predstavnika u Nacionalni savet za nauku, koji je nadležan za naučne akreditacije, te Nacionalni savet za visoko obrazovanje, koji donosi odluke o strateškim procesima modernizacije visokog obrazovanja.
 
Prof. dr Ljubiša Stojmirović iz Odbora za obrazovanje Narodne skupštine ističe da obrazovni sistem Srbije ne treba deliti na privatne i državne fakultete već da se oni svojim radom i kvalitetom treba da se izbore za mesto koje im pripada. 
 
"Preporučujem da Asocijacija privatnih univerziteta usmeri svoje napore ka delegiranju jednog predstavnika u nadležna tela i da to bude njihov predlog izmene zakona o visokom obrazovanju. Verujem da to može biti pravi put za ravnomerno pozicioniranje privatnih fakulteta u našoj zemlji", rekao je Stojmirović.
 
Jedan od zaključaka koji je postignut, odnosi se na to da izmene zakona o visokom obrazovanju treba da uzmu u obzir  ravnopravnost akreditovanih privatnih i državnih fakulteta kao osnovni preduslov za tržišnu konkurenciju. 
 
Prema stavovima predstavnika privatnih Univerziteta, važećim kriterijumima za podelu glasova privatni univerziteti su diskriminisani najpre u KONUS-u, koji ima velika ovlašćenja u predlaganju članova za Nacionalni savet za nauku, Nacionalni savet za visoko obrazovanje, kao i Komisiju za akreditaciju i proveru kvaliteta. Na takav način, iako su pred zakonom formalno  izjednačeni sa državnim, privatni univerziteti suštinski odgovaraju za svoj rad upravo državnim univerzitetima, umesto Ministarstvu prosvete, i sve ono što su privatni univerziteti uložili u rad svojih institucija, zavisi od odluka državnih univerziteta. 

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.