Zaustavljen tender za zgradu Hitne pomoći, sumnja da je bilo favorizovanih ponuđača

Javna nabavka za izgradnju zgrade Hitne pomoći na Telepu zaustavljena je nakon što je podnet zahtev za zaštitu prava, saznaje 021.rs.
Zahtev je podnet nakon odluke o dodeli ugovora konzorcijumu oko novosadskog preduzeća "Graditelj", prema kojem bi za novu zgradu bilo izdvojeno skoro 410 miliona dinara. Na konkurs su se javili još konzorcijumi preduzeća "Dijagonala" i "Gat", takođe iz Novog Sada.
 
Za sada nije poznato ko je podneo prigovor, ali kako je objavljeno na sajtu "Zavoda za izgradnju grada", preduzeća koje je u postupku likvidacije, jedan od ponuđača u javnoj nabavci se obratio ZIG-u sa primedbom da postoji "favoziovani ponuđač".
 
"Vaše neuobičajeno olakšavanje uslova u pogledu vrste sredstva obezbeđenja ukazuje nam da favorizovani ponuđač nije u mogućnosti da od svoje banke izdestvuje bankarsku garanciju za ozbiljnost ponude. Uzimajući u obzir smisao uređenog sistema javnih nabavki u RS i Zakonskog trošenja budžetskih sredstava, neodgovorno je sa vaše strane kao naručioca da u ovom postupku štitite interese ponuđača a ne sopstvene interese", navodi se u pismu ponuđača ZIG-u, a koje je ovo preduzeće objavilo na svom sajtu.
 
Na pitanje koji su razlozi da se umesto bankarske garancije za ozbiljnost ponude zahteva menica, ZIG je odgovorio da je to učinjeno "kako bi se omogućilo što većem broju ponuđača da učestvuje u javnoj nabavci".
 
  
 
Nakon ovog upita jednog od ponuđača, ZIG je dodelio ugovor "Graditelju", ali on još uvek nije zaključen. Sada ostaje da se sačeka odluka komisije o tome da li su prava ponuđača u postupku javne nabavke bila prekršena.
 
Komisija za zaštitu prava ponuđača nema vremenski rok u kome treba da odgovori na prigovor, tako da se može desiti da će proći i nekoliko meseci dok iz Beograda stigne odgovor na žalbu.
 
Ono što je sigurno jeste da su sredstva (535 miliona dinara) za izgradnju dugo najavljivane Hitne pomoći obezbeđena iz budžeta grada i uz sufinansiranje pokrajine. Ova zgrada bi omogućila Zavodu za hitnu medicinsku pomoć da posle jedne decenije dobije svoj prostor.
 
Zgrada Hitne pomoći biće izgrađena na uglu Bulevara patrijarha Pavla, Jastrebačke i Ilariona Ruvarca na Telepu. Trospratnica sa velikom garažom od 2.300 kvadrata biće smeštena na parceli od 3.000 kvadrata, o čemu više možete pročitati OVDE.
 
Ukoliko ZIG ipak sklopi ugovor sa firmom "Graditelj NS", u izgradnji će učestvovati i novosadske firme "KLM inženjering TM", "Elektrotim", Građevinski biro "Axis" i beogradska preduzeća "Deneza M inženjering" i "Graditelj – Beograd", a podizvođači će biti "Izohem" iz Sremske Kamenice i novosadske "Vega" i "Euromed group". 
  • javne nabavke

    31.01.2017 09:45
    jadne nabavke
    --ZIG je dodelio ugovor "Graditelju", ali on još uvek nije zaključen-- elem, Komisija, po zakonu o javnim nabavkama mora da odbije ovu zalbu, posto je ponudjac zakasnio sa zalbom. zalba na sadrzaj konkursne dokumentacije moze se podneti do roka za podnosenja ponuda.
  • Ivan Markic

    30.01.2017 17:11
    Pa davne 2005 dodjem na javnu nabavku u Nsad u Izvrsno vece za filtracije voda od 11 ponuda izaberu samo dve vazece nasu i neki fakultet pazi to iz Bg. Dobro cita precednik komisije kao oni najjeftiniji...sledeci dan imam pravo kao 2 da vidim svu dokumentaciju odem kod pravnice ona me gleda i kaze sta???? Zakon mi omogucuje da vidim konkurentsku dok. sledeci dan.
    Ode ona nema je pola sata. Dodje i place: nisam ja nista kriva neda precednik tendera da se vidi. Ja kazem, ovako cemo - pozvacu Policiju i otici u Beograd do premiera da prijavim.
    Nakon toga donela dok. sve sam slikao i nisu imali ni cenu manju ni bancne garancije ni potpisane dokumente niti reference. Odem u Beograd prijavim sve i zaustavim tender.
    Srpska posla. I moj sef nikad vise nije ni pomislio da iz Ljubljane bilo sta radi u Srbiji.
  • jo

    30.01.2017 16:53
    Gromade
    U ovoj džamahiriji ne postoji ni 0,1% regularnih tendera za bilo šta pa ni za ovo.A ovi GMO su doktorirali nameštaljke za braću još od kako je ekonomista čarapan vodio ZIG.Pa onda braća dovedu srpsku majku da dreči na trgu a platili " sponzori ".Pa gle čuda jedan zida soliter drugi zgradu,treći asfaltira,četvrti uvodi kanalizaciju a sve u svemu lopinari se budžet svih nas.I svi pošteni od žutih pa do plavih.A javna tajna da nijedan drugi ponudjač ne sme da učestvuje jer će proći kao onaj žandarm pre neki dan.Uvek su isti likovi u igri isti oni koji dok čarapan nije podelio grbavicu u nagradnoj igri nisu imali dva para čitavih čarapa i čiji je zaštitni znak kožni rokovnik+plastična kašikica za kafu i koji severnije od Rumenke ne učestvuju na tenderima a da ne kažem po inostranstvu jer tamo nema ovakvog muljanja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti