Studenti u Novom Sadu sutra protestuju zbog male menze

Studenti Univerziteta u Novom Sadu održaće protest "Šta će biti sa malom menzom?", zato što je novim planom preuređenja kampusa predviđeno njeno rušenje.
Organizator protesta, Studentski pokret Novi Sad, navodi da zatvaranje studentskih menzi jasno pokazuje da "univerzitet sve više funkcioniše kao tržišno preduzeće koje se brine jedino za profit".
 
"Tu studentske menze i druge institucije, koje su nekada služile sa unapređenje studentskog života, postaju preskupe za održavanje i bivaju ukinute. Ovo je samo logičan nastavak politike preduzetničkog univerziteta i komodifikacije visokog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta", navodi se u pozivu na protest.
 
Planom detaljne regulacije, koji je 021.rs objavio, predviđa se rušenje male menze kako bi na njenom mestu bila podignuta višespratnica Studentskog kulturnog centra. Ovo je izazvalo revolt studenata, među kojima je veliki broj onih koji se hrane upravo u maloj menzi.
 
"Zajedno sa školarinama, naplatom dodatnih troškova i ukidanjem menzi, postavlja se nepremostiva prepreka za sve one koji nemaju dovoljno novca da podmire troškove studiranja, koji postaju nesrazmerno veliki u odnosu na standard većine ljudi. Školovanje postaje isključivo privilegija imućnih, a univerzitet nije više mesto na kome se svima nudi šansa", dodaje SPNS.
 
Protest će početi u 13 časova, a više o samom događaju možete pročitati OVDE.
  • Jao

    02.02.2017 13:11
    Srbijo
    Jao Srbijo, ovo ti je "intelektualna" budućnost! Pored ovoliko kršenja ljudskih, medijskih, prava na život i slobodu....oni protestvuju zbog menze. Užas koji balvani!
  • čekićar

    02.02.2017 07:49
    ccc...
    ,Menza, pravda za Stena, protiv petardi...a zbog tatine, mamine, babine i dedine penzije, zbog korupcije, kupovine ispita, lažnih doktora, povećanje cena struje, goriva, poreza, zbog svega oko nas šta nam rade po gradu i ruše ga kako zamisle se ne izlazi na proteste. Po onoj kiši kad je odložen protest za RTV je pokazano koliko smo jadni. Da je tad bio održan protest, jasna bi se poruka poslala. Eto, nek krenemo klasično u 19,30h da udaramo šerpe, pa će se raširiti to svuda, a onda i narod pokrenuti. Tu ne moramo iz svojih toplij domova izlaziti na ulicu. Samo bukom slati poruku za početak. I narodna kampanja da krene pred izbore, a ne samo stranačka.
  • Shimmy

    02.02.2017 01:33
    Pitam se pitam
    Dal je problem samo po stomaku kad vas udare, i po dzepu!?
    Da li je moguce da i dalje nikom od vas nije palo na pamet da se pobunite sto je grobar kupio diplomu!? Vi kad zavrsite u isti kos sa njime se svrstavate, posto se niste ogradili...
    No ipak PODRSKA, jer praznog stomaka, ko ce da se seti da neko falsifikuje doktorat, a neko vodi drzavu i to bez zvanja....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti