Istražuje se zloupotreba podataka porodilja

Istraga o zloupotrebi ličnih podataka porodilja iz cele Srbije, najviše iz Novog Sada, i dalje traje.

Podaci su bili ustupljeni distributeru adaptiranog mleka, koji je porodilje zasipao reklamnim materijalom. U toku je istraga svih porodilišta u Vojvodini, koja moraju sve ugovore o donacijama da dostave Pokrajinskoj vladi.

Betanija i dalje ne šalje medijima spiskove sa imenima porodilja, već samo broj rođenih beba. Dostavljanje imena je obustavljeno prema instrukcijama Poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja i podataka o ličnosti.

"Potrebno je da prethodno registrujemo zbirku podataka, nakon čega će se steći zakonski uslovi za dostavljanje tih podataka uz pismenu saglasnost svake porodilje. Postupak registracije je u toku. S obzirom na to da je postupak Republičkog javnog tužilaštva u toku, Klinički centar Vojvodine će, kada se on završi, postupiti u skladu sa uputstvima Tužilaštva, Poverenika, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i republičkog Ministarstva zdravlja", kaže za 021.rs upravnik Betanije Tihomir Vejnović.

Kako objašnjava Zlatko Petrović iz službe Poverenika, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti sproveo je nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

"Poverenik je svu dokumentaciju i mišljenje nastalo u postupku nadzora prosledio Ministarstvu zdravlja i Republičkom javnom tužilaštvu, radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti", kaže Petrović za 021.rs. Šta će Ministarstvo zdravlja preduzeti tim povodom, odgovore za sada nismo dobili, a tužilaštvo se nije oglasilo.

U postupku nadzora, preduzeće Care Direct je potvrdilo da ima ugovore o saradnji sa 45 zdravstvenih ustanova u Srbiji, na osnovu kojih mu te ustanove stavljaju na raspolaganje određeni prostor i kadrovske kapacitete. Na osnovu ugovora o delu sa preduzećem, zdravstveni radnici vrše podelu materijala i prikupljenih obrazaca u koji se upisuju podaci o porodiljama "uz njihov obavezan potpis".

U slučaju žena koje su se porodile u novosadskoj Betaniji, uvidom u uzorak od 398 potpisanih formulara utvrđeno je da je čak 116 tih obrazaca potpisano samo inicijalima porodilja.

"Navedena činjenica, zajedno sa izjavama pojedinih porodilja čiji su "potpisani" obrasci pronađeni u postupku nadzora, a koje su kategorične u tome da ništa nisu potpisale, ukazuje na postojanje indicija da bi u vezi sa obradom podataka porodilja moglo biti počinjeno više krivičnih dela. S obzirom na realnu mogućnost sličnih dešavanja i u nekim drugim od 45 porodilišta koja se nalaze na područjima nadležnosti većeg broja tužilaštava, Poverenik je o svemu obavestio Republičko javno tužilaštvo, očekujući da ono oceni potrebu i obim preduzimanja daljih mera iz svoje nadležnosti", objašnjava poverenik.

Mišljenja poverenika u vezi sa ovim slujčajem, dostupna su OVDE, OVDE i OVDE.

  • Nervirac

    11.02.2017 09:58
    Eh, prepodobni medicinari, posebno sa GAK-a. Bice kriva spremacica. Dok jos nisu harali farmaceuti jedan pedijatar je gurao hranu za bebe od jedne firme, dok je drugi nudio od druge firme. Da li se to jos desava ?
  • Ok

    11.02.2017 09:48
    Ali to nije rqzlog da se ukine obavestavanje u dnevnim novinama ko je postao roditelj
    To mamama znaci
    Zloupotreba se mogla vec razresiti
    Kao razvodnjavanje da je u toku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti