Zašto matematika treba da se polaže na maturi u novosadskim školama?

Društvo matematičara Novog Sada zalaže se za to da se na velikoj maturi obavezno polaže i ispit iz matematike.

Kako za 021.rs navodi predsednica Društva matematičara Novog Sada i profesorka PMF-a Rozalija Madaras, izbacivanjem matematike znatno bi se narušio kvalitet nastave, a bilo bi problema i prilikom upisa na fakultet.

"Smatramo da i u srednjim školama ima vrlo kvalitetnih učenika, koji treba da nastave svoje školovanje na univerzitetu. Ako se od univerziteta oduzme pravo da ima prijemne ispite, a izbaci matematika sa velike mature, mi nećemo moći da proverimo znanje matematike. Drugi razlog je što bi se izbacivanje matematike odrazilo na kvalitet nastave ovog predmeta u srednjim školama", navodi ona za naš portal.

Društvo matematičara podržava koncepciju prema kojoj bi postojale dve vrste mature: opšta i stručna, a da je ideja da se matematika polaže na dva nivoa, osnovnom i višem, koje bi učenici sami birali u zavisnosti od toga da li i koji fakultet žele da upišu.

Trendovi u svetu su takvi da se povećava procenat fakultetski obrazovanih ljudi, što Madaras dodaje kao još jedan od razloga da matematika ostane na maturi. Kako kaže, komisija je podeljena po tom pitanju i razgovori su u toku.

Na opštoj maturi bi učenici trebalo da polažu dva obavezna ispita - iz maternjeg jezika i matematike i jedan ili dva izborna, dok bi se na stručnoj maturi, osim maternjeg jezika i matematike, polagao stručni ispit iz osnovne struke: teorijski i praktični deo. Prema njihovom mišljenju, ispit iz matematike može teći na dva nivoa koje bi kandidat sam birao i kod opšte i kod stručne mature.
 
Predlog da matematika bude obavezna na maturi ranije su podržali Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, Matematički institut SANU, Matematička gimnazija u Beogradu, Društvo matematičara Srbije, Srpsko naučno matematičko društvo, kao i matematičari Nacionalnog prosvetnog saveta, ali su razgovori i dalje u toku. Društvo matematičara Novog Sada je strukovna organizacija matematičara, od oko 160 profesora matematike, od kojih je oko 40 sa Univerziteta u Novom Sadu.

  • Mama

    13.02.2017 09:45
    Bivši Jovin odlikaš
    Znamo mi da Jovina nije ništa kvalitetnija od ostalih škola i znamo da poklonjene ocene naše dece odlikaša neće niko osim škole i roditrelja ceniti...ali lepo zvuči kada se hvalimo familiji da su nam deca specijalci...
    Zato se protvimo prijemnom na fakultetima i tražimo das svi polažu matematiku u svojoj školi, na velikoj maturi.....
    Ne smemo da dozvolimo da neka deca koja nisu Jovini odlikaše bolje urade prijemni i upišu željeni fakultet ispred Jovinih specijalaca....ne ide to---
  • Bivši Jovin odlikaš

    12.02.2017 22:31
    Burleska
    Auuu ala ste se svi zabrinuli kao da će tema dovesti do boljitka u Srbiji. Profesor sam 30 godina i moram da radim još i još za neki pristojan život, ipak skroman. Završena gimnazija J.J. Zmaj, prosek 5,00. Sramota me je i da kažem jer me na svakom koraku neko podseti sa "bolan" i "A", nedovršenim rečenicama i nakaradnim jezikom, valjda srpskim. Ali ključevi od Audija A8 i pare kao da im izviru, demantuju svu ovu vašu polemiku.Ne zavaravajte se, tako će biti još dugo. Dovoljno đaci nauče u kvalitetnim školama ali nema ko to da im ceni, osim roditelja.
  • Radoje

    12.02.2017 19:44
    Pustinjski banderas
    Nemaš brigu-
    Neće niko da ukine matematiku.
    Matematika i matematičari su u nevidjenoj ekspanziji i procvatu u Srbiji! Nikada u Srbiji matematika nije bila tako visoko poštovana u SRbiji i Novom Sadu. Okupirali celu Jovinu i decu koja vežbaju matematiku zovu specijalcima i genijima.
    Hoće da nateraju buduće pravnike, prevodioce, filozofe, istoričare, geografe, lekare, psihologe, pedagode, profesore književnosti, politikologe, da prvo nauče matematiku za viši nivo da bi upisali sopstveni fakultet.

    Čak mi se čini da matematičari hoće da uvedu diktaturu i zaabrane da se bilo šta uči osim matematike!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.