Na ulicama Novog Sada radi više od 300 prostitutki

Na ulicama Novog Sada radi više od 300 prostitutki. Žive u bedi, svakodnevno ih tuku makroi, mušterije i muževi.
"Počela sam da se bavim prostitucijom od sedamnaeste godine. Rodila sam devojčicu i morala sam da radim zbog nje, da imamo da jedemo", priča za DW 21-godišnja devojka u novosadskom Svratištu za seksualne radnice. U "posao" ju je, kaže, uvela ujna. 
 
Ne postoji mesto i vreme gde ne trpe neku vrstu nasilja – od prolaznika i žena dok stoje uz ivice kolovoza, preko onih kojima pružaju seksualne usluge, do partnera sa kojima žive.
 
"Pre dve godine sam imala lom kičme i noge. Mislio je da sam ga pokrala, zamalo nožem da mi iseče glavu. Bila sam napadana i tučena. Vuku nas za kosu, šamaraju, šutiraju. Budem s njima, odradim, ne da mi pare ili mi uzme pare. Moram da mu dam da me ne prebije, ali me opet prebije", priča druga devojka.
 
Najčešće mlade žene između 18 i 29 godinа čekaju mušterije na nekoliko standardnih mesta od kojih je najpoznatija Kaćka petlja. Telo često prodaju za 1.000 do 1.500 dinara. Istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije i Udruženja Prevent "Prostitucija u Srbiji – jedno od mogućih lica" pokazuje da sve one žive u krajnjoj bedi.
 
"Potpuno su napuštene od porodice, nemaju nikakvu mrežu podrške, a spirala nasilja koje trpe počinje praktično od detinjstva. Naišle smo na devojke koje su potpuno nepismene, koje ne znaju da broje, dakle nikakvu drugu mogućnost nemaju", kaže za DW autorka istraživanja Gordana Stojaković iz Udruženja građana S.T.R.I.K.E. 
 
Žene najčešće kažu da ih je u prostituciju naterala potreba da prežive jer drugog posla nema. Jedna od njih priča da je počela da nudi svoje telo putem interneta tek u pedesetim godinama života. Zbog starosti, kaže, nisu hteli da je zaposle čak ni kao peračicu sudova.
 
Prostitucija se u Srbiji tretira kao prekršaj, a regulisana je samo jednim članom Zakona o javnom redu i miru. U januaru prošle godine, izmenama zakona kazna zatvora za one koji se odaju prostituciji povećana je sa 30 na 60 dana i uvedena mogućnost novčane kazne. Te kazne, međutim, prostitutke najčešće nemaju da plate pa odlaze u zatvor. 
 
Izmenama zakona, u kaznene odredbe se uvode i oni koji koriste usluge prostitucije i to je prvi put da zakon prepoznaje i njih. "Dobro je što sada izostaje praksa da se oni pozivaju na sud da svedoče protiv žena u prostituciji, zato što bi i oni bili proceusirani. Međutim, nije bilo slučajeva da se sudi muškarcima, ta se norma ne primenjuje", tvrdi za DW Nebojša Đurasović iz Udruženja Prevent, koje već deset godina prati ovu problematiku i pomaže seksualnim radnicama. Istraživanja organizacije S.T.R.I.K.E. pokazuju da se država s trgovcima ljudima uspešno obračunava, ali se to ne može reći za makroe. 
 
U Svratištu za žene u prostituciji u Novom Sadu svakog dana boravi do deset žena, a osim podele kondoma i lubrikanata, nude se i testiranje na HIV i hepatitis, pranje veša, tuširanje, pomoć ginekologa, pravnika, psihologa i socijalnog radnika.
  • @Psiholog amater

    13.02.2017 12:39
    I ja volim da citam komentare uz clanke da vidim sta feministkinje imaju da kazu, pa eto vidim da osim pljuvanja po muskarcima i onog poznatog svi su muskarci isti, nema niceg novog. Jednom cete shvatiti da to sto imate medju nogama, nije dovoljna kvalifikacija da mislite da svet treba da se vrti oko vas.
  • /

    12.02.2017 22:29
    /
    a moze i ovako, kada vidite neku u besnim kolima-ta ih nije kupila od plate
  • NEMAS POJIMA

    12.02.2017 14:32
    Od prvog dana stupanja na snagu novog zakona o JRM, na sud se dovode i korisnici usluga, što znači da je svaki zahtev za pokratanje prekršajnog postupka stavljan na teret i korisniku usluga. Korisnik usluga je podjednako kažnjavan u svakom skučaju do sada. Što znači da pre pisanja treba nešto i proveriti. Takođe obiđite "kaćku petlju" i nećete nać 3 prostitutke, jer se godinama radilo na suzbijanju ulične prostitucije. Proverite, raspitajte se pa napišite boldovani komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti