Obaveštenje "Informatike" o lošem obračunu zbunilo Novosađane

Pojedinim Novosađanima prošle nedelje stiglo je saopštenje JKP "Informatika" o loše obračunatom računu za toplu vodu.
Naime, "Informatika" navodi da je došlo do greške jer su obračunali utrošak po staroj ceni, iako je od ove godine ona snižena za 2,4 odsto. Građanima je u ispravci cena umanjena, ali je istovremeno povećana količina potrošene energije za toliko da su računi ostali nepromenjeni.
 
Građanima koji su nam se obratili nije bilo jasno o kakvom je tačno pojeftinjenju reč, jer su računi isti kao i pre pojeftinjenja, zbog čega se osećaju, kako su rekli, prevareno.
 
U "Informatici" navode da za takav osećaj nema razloga. Pomoćnik direktora za obradu i opšte registre u JKP "Informatika" Branislav Đuričić kaže za 021.rs da iznos koji je prikazan na računu jeste iznos sa umanjenom cenom, ali da je do greške došlo u obradi.
 
"Naime 'Informatika' od 'Novosadske toplane' dobija koliko je utrošeno dinara po podstanici. Dakle, ona je već izračunala da je podstanica, recimo, potrošila 10.000 dinara. Količinu koja je potrošena mi dobijamo indirektno. Obračunati utrošak u dinarima delimo sa cenom i dobijamo kubike ili kilovat-sate koji su potrošeni. To podelimo po svim članovima domaćinstva i dobijamo koliko je to po stanu. U obradi je na jednom mestu došlo do greške i kod jednog dela potrošača je povučena stara cena, koja je veća. Samim tim, kada tih zamišljenih 10.000 dinara podelimo sa većom cenom dobijamo manje kubika koji su utrošeni. Dakle, došlo je do disproporcije između cene i potrošene količine", kaže Đuričić i dodaje da je ukupna cifra na računu ispravne, te da građani nisu oštećeni.
 
Ova greška primećena je kada je deo računa već bio poslat na adrese korisnika, zbog čega je "Informatika" morala naknadno da šalje obaveštenje o pogrešnom obračunu. 
 
Podsetimo, "Novosadska toplana" je krajem godine predložila pojeftinjenje cene grejanja za 3,79 odsto i tople vode za 2,4 odsto, što je Skupština grada usvojila. 
  • Detelinara

    23.02.2017 23:54
    za NST
    pa onda ispada da ovaj gospodin iz Informatike govori neistinu
  • NST

    23.02.2017 10:37
    Istina
    JKP"Novosadska toplana" svakog meseca dostavlja JKP"Informatika": jediničnu cenu, stanje merila količine utrošene tople vode i ukupan iznos zaduženja.
  • Detelilnara

    22.02.2017 16:48
    Procitajte ponovo objasnjenje predstavnika informatike. Informatika od Toplane dobija u dinarima iznos koliko je koja podstanica potrosila tople vode, pa informatika deli na kubike i nama dostavlja u racunu. Koja je to nebuloza. Ko daje za pravo Informatici da nam ona prikazuje potrosnju na osnovu iznosa u dinarima dostavljenog od Toplane. Logicno bi bilo da Toplana dostavi potrosenu kolicinu na osnovu koje ce se obracunati potrosnja u dinarima. A ovako Toplana krije potrosnju u kubicima ili već cime meri utrosak toplotne energije za zagrevanje vode.
    Mi nemamo pristup brojilu u podstanici, kako da znamo koliko smo potrosili tople vode i kako to da kontrolisemo? Ovako nam mogu ispostaviti racune koliko hoce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti