U Bolnici "Eliksir" operacije katarakte o trošku Fonda i popusti za rođene u februaru

U saradnji sa Očnom klinikom "Fjodorov", Specijalna oftalmološka bolnica "Eliksir" u Novom Sadu obezbedila je tokom ovog meseca pogodnosti za pacijente rođene u februaru.
"Odlučili smo da godinu počnemo ovom akcijom i da sve one koji su rođeni u februaru pre svega podstaknemo da dođu da provere očni pritisak – besplatno. Potrebno je samo da nam se jave na dežurne telefone i dobiju termin. Sem toga, oni kojima su potrebni neki dopunski dijagnostički pregledi, ultrazvuk oka ili OCT, za to će dobiti 50 odsto popusta. Takođe će imati popust od 50 odsto i na specijalistički pregled kod ruskog oftalmohirurga sa Očne klinike "Fjodorov" iz Kaluge", kaže direktorka Bolnice "Eliksir" Ruža Subotić.
 
"Otvorena vrata" za besplatno merenje očnog pritiska stalna je akcija ove bolnice u borbi protiv glaukoma.
 
"Na taj način podstičemo ljude da pravovremeno učine nešto da ne dođe do teških posledica. O očnom pritisku treba voditi računa naročito posle 40. godine, a kod nekih pacijenata i ranije, ako postoje indikacije za genetsku predispoziciju, jer je to jedan tihi ubica vida. Taj pregled je vrlo jednostavan i brz, a jako mnogo može da pomogne", navodi Ruža Subotić.
 
Pregledi se zakazuju na dežurne telefone: 021/ 444 -716 i 021/ 445 – 946. Specijalna oftalmološka bolnica "Eliksir", nalazi se u Marodićevoj 12. 
 
Operacije katarakte o trošku Fonda za zdravstvo
 
U "Eliksiru" će i ove godine biti operisani pacijenti koji imaju kataraktu, a čije operacije finansira Fond za zdravstveno osiguranje. To su pacijenti koji su nekoliko godina bili na listi čekanja u državnim bolnicama, pa se, u okviru programa Ministarstva zdravlja, upućuju u neke od privatnih klinika.
 
"Posebno nas raduje što je ponovo počela ova akcija, u koju smo bili uključeni i prošle godine kada smo operisali skoro 500 pacijenata. Počeli su da nam se javljaju pacijenti, jer ih iz Fonda za zdravstvo zovu telefonom i objašnjavaju da su na spisku za operaciju u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, a pacijent ima pravo da odabere ustanovu koju želi, od onih sa kojima je Fond potpisao ugovor. Svesrdno ćemo podržati akciju, potpisali smo ugovor i verujem da ćemo time mnogima pomoći", kaže direktorka Bolnice "Eliksir" Ruža Subotić.
 
"Katarakta, po pravilu, počinje da se razvija oko 60. godine. Čovek prvo primećuje zamućenje vida, pojavljuje se neka magla, koju pokušava da ukloni brišući oči, naočare. Ali to je bezuspešno, magla ne prolazi", navodi dr Anželika Kuzminska, oftalmohirurg Očne klinike "Fjodorov", koja ovog meseca boravi u Novom Sadu i pregleda i leči pacijente u Bolnici "Eliksir". 
 
Operacija katarakte vraća vid
 
Takođe, postoje bolesti, kao što je reumatski artritis, dijabetes i neke druge, koje izazivaju zamućenje sočiva i tada katarakta može da se pojavi u uzrastu 30 - 40 godina. U nekim slučajevima ova bolest je urođena. Deca se, nekad, rađaju sa kataraktom ili se ona razvija u prvim godinama života. U ovim slučajevima, kataraktu je potrebno operisati u ranom uzrastu. Ona može biti i posledica povrede oka i zato je veoma važno obratiti se oftalmologu nakon trauma radi dijagnoze i saniranje povrede.
 
"Operacija je jedini način lečenja katarakte. Ona se uspešno hirurški otkljanja i za 15 minuta moguće je rešiti problem koji pacijent ima. Danas je tehnologija operacije katarakte veoma napredovala i sada je operišemo pomoću ultrazvuka, a postoji i laserska tehnologija, takozvana femto-hirurgija. Pacijenta operišemo i on odlazi kući, a sledećeg dana dolazi na kontrolu. Ako je sve u redu, otpuštamo ga sa preporukama da do mesec dana izbegava fizička opterećenje i kupanje u bazenu. Rehabilitacioni period je veoma kratak, u suštini pacijent nije ničim ograničen i veoma brzo se oporavlja. Često otpuštamo pacijenta sa vidom od 70%, a nakon mesec dana oni vide 100%", kaže dr Kuzminska. 
 
Prema njenim rečima, ne treba čekati da katarakta postane zrela: "Ako ne operišemo kataraktu, sočivo se sve više zamućuje, čovek faktički postaje slep. Kada katarakta sazreva, ona izaziva bubrenje sočiva, što izaziva sekundarni glaukom. To je veoma loša situacija i treba je izbegavati, odnosno operisati kataraktu pre nego što sazri. Kada je katarakta sazrela ili prezrela, nije toliko teško hirurgu da je otkloni, nego pacijentu da se oporavi i uspostavljanje oštrine vida traje mnogo sporije".
 
Državna Očna klinika "Fjodorov" iz Kaluge, u Rusiji, 27 godina sarađuje sa "Eliksirom". U okviru te saradnje, ruski lekari stalno dolaze u Novi Sad i pregledaju i leče pacijente Bolnice "Eliksir", a pacijenti sa najsloženijim oboljenjima oka putuju u Rusiju u okviru Eliksirovog programa "U Kalugu po bolji vid"
 
"Ja sam imala prilike da pacijente koji dolazi u organizaciji "Eliksira" u Kalugu pratim i lečim. Neke od njih sam srela i ovde. Veoma sam srećna, kao i moje kolege, što smo ljudima pomogli i omogućili bolji vid. Danas sam imala na kontroli i pacijenta kojem smo operisali kataraktu, zahvaljujući programu Fonda za zdravstvo. On vidi 100 posto na operisanom oku, a pre operaciji je video samo 10 odsto", navodi dr Anželika Kuzminska.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti