Novi Sad postaje rodno ravnopravan

Skupština grada će u četvrtak usvojiti Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na nivou Novog Sada.
Usvajanjem ovog dokumenta novosadska vlast će se obavezati da će raditi na obezbeđivanju ravnopravnosti polova i ostvarivanju jednakih mogućnosti u Gradu, kao i svim gradskim organima, ustanovama i preduzećima. Konkretno ovo između ostalog znači da će se ubuduće u svim aktima Grada sve imenice koje se koriste u muškom koristiti i u ženskom rodu, a imenice koje označavaju funkcije će od sada biti u obliku koji izražava pol lica koje je njihov nosilac. 
 
Takođe, Grad će se obavezati na rodno budžetiranje i preduzimaće aktivnosti na podsticanju i unapređivanju ravnopravnosti polova, a moći će i da preduzme posebne mere radi otklanjanja suštinski nejednakog položaja polova, i te mere se neće smatrati diskriminacijom. 
 
Pošto odbornici usvoje ovu odluku na sednici Skupštine grada u četvrtak, 23. marta, Grad će biti dužan i da otklanja sve oblike nepravilosti u pogledu položaja i prava polova i preduzme mere protiv nasilja koje se zasniva na polu, protiv uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja, seksualnog ucenjivanja i diskriminacije na osnovu pola. 
 
Konačno, prihvatanjem Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti, Novi Sad će se obavezati i da omogući zastupljenost manje zastupljenog pola u svakoj orgnizaconoj jedinici, na rukovodećim mestima i u organima upravljanja i nadzora.
  • Zena

    22.03.2017 15:33
    Jbg
    Dzabe neka tamo povelja kada su ljudima usadjene u glavu neke druge vrednosti. Cast izuzecima. Juce odlazim kod majstora, sav se zapanjio, sto sam ja, eto zensko, dosla da sredjujem auto za reatest. Kada sam krenula da vozim svi stariji blenu u mene, kakav je to nacin da zena vozi, a muskarac boze moj sedi na suvozacevom autu. Te predrasude su prosto u ljudima, na zenama je da se bore i da pokazu da mogu i one skoro sve sto mogu i muski. Mogu i zene da zamene akumulator, zamene sijalicu, osigurac..nije to nikakva nauka. Razlike ima medju polovima, fala bogu :) da ih nema ne bi bilo ni nas, ali sve dok je postovanja te razlike i neomalozavanja sa bilo cije strane ova povelja moze da radi posao. Medjutim...
  • Neko ko je upućen

    22.03.2017 12:13
    Svima koje zanima da se obaveste o Povelji (a trebalo bi da vas SVE zanima):

    http://www.charter-equality.eu/
    http://euintegracije.skgo.org/upload/Document/Doc/2014_01/Brosura_POVELJA_200x200_Final_2012_WEB_1str.pdf
  • Lenka

    21.03.2017 20:35
    Ako iko od vas zna sta znaci Evropska povelja ja dam svoju glavu. Svaka cast za ovakvu odluku, mada se malo i zakasnilo sa njom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.