FOTO, VIDEO: 18 godina od NATO bombardovanja

Na današnji dan pre 18 godina počelo je vazdušni napad NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju.
Napadi, koji su počeli 24. marta, trajali su 11 nedelja, a prema procenama različitih izvora u njima je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi. Bombardovanje je počelo nešto pre 20 časova, na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane. Jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.
 
Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine. Operacija bombardovanja Srbije nazvana je "Operacija Savezničkih sila", ali su tadašnji pro-miloševićevski mediji koristili izraz "Milosrdni anđeo", koji se i danas koristi kao ime za ovu akciju NATO pakta.
 
Novi Sad tokom bombardovanja
 
Novi Sad je bio jedna od stalnih meta i pretrpeo je najveću materijalnu štetu od svih gradova u tadašnjoj Jugoslaviji. Prve bombe su pogodile Novi Sad 24. marta, a mete su bile policijska stanica na Klisi i kasarna "Jugovićevo".
 
Tokom bombardovanja nastradali su Oleg Nasov (29) na Varadinskom mostu 1. aprila i Milan Bajić (37) iz Šangaja na kućnom pragu, na samom kraju rata 8. juna. 
 
 
Osim njih je, po nezvaničnim podacima, nastradalo i oko 20 pripadnika vojske i policije, uglavnom na Kosovu. Do danas zvanično nisu saopšteni detaljniji podaci o njima, sem što je pre nekoliko godina rečeno da je u široj zoni Novog Sada tokom bombardovanja poginulo pet pripadnika Vojske, a teže su povređena četiri vojnika, ali bez podataka da li su oni bili Novosađani.
 
U bombardovanju je povređeno više desetina građana. Jedan od težih napada u kojem je povređeno više od 40 sugrađana, dogodio se prilikom padanja bombi na stambeni blok na Detelinari kod Osnovne škole "Svetozar Marković Toza".
 
  
 
Procenjuje se da je tokom bombardovanja na Novi Sad palo oko 420 projektila. Sva tri mosta preko Dunava su porušena, a uništena je i zgrada Televizije Novi Sad. Oštećene su su Rafinerija, kasarne, zgrada Izvršnog veća i veliki broj stambenih objekata.
 
U vremenu zla istakli su se brojni sugrađani koji su pomagali jedni drugima u nevolji. Jedan od njih je i Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja Ribar, koji je prilikom rušenja Mosta slobode spasao devet ljudi iz Dunava. 
 
"Kada se setite tog događaja sigurno da vam nije lako, teško je. Ja lično kao čovek sam u jednu srećan, što sam imao priliku da pomognem ljudima koji su se nalazili u nevolji", prisećao se Velja svog herojskog čina.
 
 
Velja ribar preminuo je na Badnji dan 2015. godine. 
 
Materijalna šteta i povlačenje sa Kosova
 
O materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja izneti su različiti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko sto milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO-a. Grupa ekonomista G17 štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara.
 
Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. 
 
Dan ranije, 9. juna, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih vojnih trupa.
 
Jedinice VJ povukle su se sa Kosova nakon donošenja rezolucije UN, a prve međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999. godine. 
  • @Deran

    24.03.2017 19:24
    @Deran
    zaista ne znam odakle vam da se u NS slavi američki dan zahvalnosti...
    A Halloween, sa druge strane, je veoma zabavan praznik koji ne vidim što bi vam smetao.
    Jel treba da budemo zatvoreni i ostanemo na nivou 13. veka?
    Ne smeta vam što koristite američku tehnologiju, izume, medicinu, a smeta vam zabava?
    Ako ste protiv stranih uticaja, odreknite se i pravoslavlja pa vratite izvornu pagansku veru
  • Deran

    24.03.2017 17:42
    18 godina kasnije
    A 18 godina kasnije mozes videti kako pola NSa slavi onaj njihov Halloween i Thanksgiving Day kao da tu tradicju negujemo vekovima ovde...e to je moja braco i sestre zalosno videti posle 18 godina
  • V

    24.03.2017 16:41
    Zloba2
    pridajete si neverovatnu važnost. Jedna Srbijica je tačkica na svetskoj mapi, potpuno nebitna država sa nebitnom privredom koju je pre bombardovanja uništio Zloba.
    Bombardovanje je moglo biti izbegnuto da ste drugačije glasali umesto što ste se inatili po ko zna koji put i to skupo platili
    I ne samo bombarovanje nego svi ratovi u ex-YU su mogli biti izbegnuti
    Zapravo, kad je već bilo bombardovanja, bolje da su bombardovali još početkom 90ih pa da Zloba padne ranije jer bombardovanje je jedini razlog što su mu neki njegovi birači okrenuli leđa (privremeno, jer vidimo ko je sad na vlasti)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti