Plata u Novom Sadu veća za 12.000 nego u januaru

Prosečna plata u Novom Sadu povećala se u februaru u odnosu na januar za čak 12.608 dinara.
Naime, Novosađani su, prema novim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošlog meseca primili 74.611 dinara bruto, odnosno 54.083 dinara bez poreza i doprinosa. U januaru je bruto plata bila 57.021 dinara, a neto plata 41.475 dinara.
 
Novosađani su imali najviše plate u celoj Vojvodini, dok su najmanje zarađivali meštani Alibunara i to 28.870 dinara mesečno.
 
Podsetimo, statistika je, kao i do sada, samo broj i ne pokazuje realno stanje zarada građana u Vojvodini. Zvanični podaci pokazuju i da četvrtini stanovništva u Srbiji preti siromaštvo. Rizik za siromaštvo je, prema statistici, život s manje od 31.332 dinara za četvoročlanu porodicu, 26.856 dinara za tročlanu porodicu, a za osobu koja živi sama taj iznos je 14.920 dinara.
 
Statistika ne registruje kao ugroženu četvoročlanu porodicu u Novom Sadu koja ima primanja u iznosu od prosečne plate, iako je poznato da je s tim dohotkom praktično nemoguće živeti. Kako je 021 nedavno analizirao, prosečna porodica u Vojvodini mesečno nema novca ni za jednu knjigu, a pojedina domaćinstva ne poseduju ni osnovnu belu tehniku. Riba, kvalitetnija ulja, med i kvalitetnije meso san su za mnoga domaćinstva u Vojvodini, što pokazuju ankete.
 
Poražavajuće je da je prosečna vojvođanska porodica navela da joj mesečno treba najmanje 56.057 dinara samo da bi preživela, što je iznos iznad prosečnih primanja. Šta možemo da priuštimo, a šta nam je luksuz pročitajte u analizi OVDE.
  • NS

    27.03.2017 10:25
    kome
    Kome je porasla plata? Možda političarima i tajkunima, ostalima je plata sve manja.
    A na kraju navikli smo na nameštanje podataka, tako da je i ovo predizborni marketing.
  • Informacija plus

    27.03.2017 10:02
    Plata prosvetnog radnika nije ni 50 hiljada, a većina su visoko obrazovani, a nije ni porasla već godinama, a radno vreme im odavno premašuje 40 sati nedeljno, jer se radi često i vikendom, a o radu kod kuće da ne govorim.
  • bruka

    27.03.2017 08:32
    juju
    sad svi pohrlite u ns da se obogatite i zaradit ovde posla koliko hoces a sve neradnici zive nas premijer samo otvara nova radna mestaa za platu ako neces da uzmes dovode batinase da te nateraju SAMO JAKO

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti