Koncertom Vojvođanskog simfonijskog orkestra počinje memorijal u čast Rudolfa Bručija

Memorijal posvećen 100-godišnjici rođenja velikog kompozitora Rudolfa Bručija, počeće danas, 30. marta, koncertom Vojvođanskog simfonijskog orkestra u Sinagogi.
Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić je naglasio da je "veliko je zadovoljstvo svih nas koji smo radili sa Rudolfom Bručijem da danas, 15 godina posle njegove smrti, upriličimo prvi festival njemu u čast, koji će kroz niz manifestacija trajati tokom cele ove godine".
 
"Kompozitor Bruči zaslužan je, između ostalog za uspon Akademije umetnosti u Novom Sadu čiji je bio i prvi dekan", dodao je Štatkić i precizirao da je "kao muzički stvaralac osnovao Muzički centar Vojvodine i ostavio je dubok trag na novosadskoj muzičkoj sceni učestvujući u osnivanju nove zgrade opere i radeći na osnivanju filharmonije i srednje muzičke škole `Isidor Bajić`". On je podsetio i da je Bruči bio jedan od osnivača Udruženja kompozitora Vojvodine, a formirao je Vojvođansku filharmoniju, kao i kamerni orkestar.
 
Na koncertu će biti izvedene Bručijeva Simfonija broj 3, koncert za trombon i orkestar broj 2 i Simfonija "Lesta", za koju je dobio nagradu od belgijske kraljice Elizabete.
 
Štatkić je naglasio i da će tokom marta, aprila i maja na sceni Srpskog narodnog pozorišta, u Gradskoj kući i u Studiju M biti održan još niz koncerata, posvećenih stvaralaštvu jednog od najvećih kompozitora sa naših prostora.
 
Povodom 28. marta, Dana Srpskog narodnog pozorišta, uprava tog teatra odlučila je da Rudolfu Bručiju, posthumno dodeli svoje najviše priznanje - Zlatnu medalju "Jovan Đorđević".  
 
"Svi oni koji su radili sa mojim roditeljima, posebno sa ocem, jesu njegova vizit karta i to važi i za današnje govornike. Veoma mi je drago što ste se prihvatili ovako ozbiljnog posla, posebno što će i to biti deo predstavljanja Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine", rekao je Rudolf Bruči mlađi koji će u utorak, 28. marta primiti to priznanje.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti