Počeli tretmani protiv krpelja u Novom Sadu, uskoro prskanje komaraca

Novosadska "Ciklonizacija" počela je pre nekoliko sedmica tretmane protiv krpelja, a uskoro će početi i prskanje komaraca.
Monitoring je, kao i prethodnih godina, pokazao da već sada postoji potreba da se prskaju krpelji, a kako za 021 kaže Dario Aćimović ispred ovog preduzeća, već je akcijama pokriveno oko 90 odsto Novog Sada. On napominje da su tretmani za sada efikasni, te da broj komaraca nije ni veći, ni manji od prosečnog broja u Novom Sadu proteklih godina.
 
"Poznato je da je 'pik' za krpelje proleće i početak jeseni, kada su vrućine velike. Fokus nam je na tretiranju zelenih javnih površina gde ima puno dece - u parkovima, dvorištima škola i vrtića, na keju, kao i na površinama određenim za istrčavanje pasa. Pokriven je kako ceo Novi Sad, tako i prigradska naselja i sela", navodi Aćimović za naš portal.
 
Kada je reč o tretmanima protiv komaraca, napominje da je i dalje hladno vreme da bi komarci bili na otvorenom, ali se prati vodostaj Dunava i kanala. 
 
"Kao i prethodnih godina, cilj je da se komarci suzbijaju još u fazi larvi, kako kasnije ne bismo imali većih problema. Izvesno je da će prvi tretmani protiv larvi komaraca početi krajem ove ili početkom naredne sedmice ukoliko temperature budu malo više", najavljuje Aćimović i dodaje da je prošla godina bila najduža sezona suzbijanja komaraca u Novom Sadu, zbog izuzetno visokih temperatura rano u proleće i kasno u jesen.
 
Kako je 021 pisao prošle godine, u Novom Sadu je bilo izuzetno mnogo komaraca i krpelja, koji su i prenosioci zaraznih bolesti. Veterinari su imali posla zbog ljubimaca koji su bili puni krpelja, a najgora situacija je bila kod Spensa. Psi i mačke koje napadnu krpelji ponekad se bore za život, a često ostanu i sa hroničnim oboljenjima zbog narušenog imunog sistema. Kasno je ponekad i kada vlasnici reaguju na vreme. Više o krpeljima u Novom Sadu čitajte OVDE.
 
Uslovno tropska klima uticala je i na broj komaraca, koji su se u najvećem broju razmnožavali u Dunavu. Oni su tretirani i iz vazduha i sa zemlje čak u septembru, a "Ciklonizacija" je i tokom zime tretirala jedinke koje borave u zatvorenim prostorima. Više o prošlogodišnjoj situaciji sa komarcima u Novom Sadu čitajte OVDE.
 
U "Ciklonizaciji" apeluju da se tretmani ne sprovode na području Nacionalnog parka "Fruška gora", te je potrebno ljubimce dobro pregledati nakon boravka na Fruškoj gori. Takođe, građani koji na sebi primete krpelje treba da se obrate lekaru, a zaražene životinje treba voditi veterinaru.
  • detelinara

    29.03.2017 00:47
    Na bulevaru Evrope je isprskano samo 20% sirine travnjaka, isti taj dan je pala i kisa .Psi vracaju iz setnje sa po desetak krpelja...cime se vi hvalite...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti