Usvojen Predlog plana detaljne regulacije Kineske četvrti

Odbornici Skupštine grada većinom glasova usvojili su regulacione planove za Kinesku četvrt i za univerzitetski kampus.
Sa 50 glasova za i 14 protiv, usvojen je Predlog plana detaljne regulacije Kineske četvrti sa Češkim magacinom, kojim se predviđa rušenje većeg broja objekata u nekadašnjem kompleksu "Petar Drapšin". Plan je usvojen kako bi ovaj deo grada mogao da se preuredi za potrebe Omladinske prestonice Evrope 2019. i Evropske prestonice kulture 2021. godine. 
 
Po rečima predsednika Skupštine grada Zdravka Jelušića Kineska četvrt mora biti sređena.
 
"Pripremili smo projekat i aplicirali kod Evropske komisije prilikom aplikacije za Evropsku prestonicu kulture. Ono što je predviđeno da se radi u Kineskoj četvrti, jeste nešto što su određeni autoriteti iz Evrope prihvatili kao veliku stvar", poručio je Jelušić.
 
Međutim, neprihvatanje primedbi građana i stručnih udruženja, kada je u pitanju regulacija ove četvrti, za šefa odborničke grupe Demokratske stranke Veljka Krstonošića pokazatelj je da vlast ne sluša građane.
 
"Svaka gradska vlast ima pravo na donošenje odluka o tome šta će se graditi. Istorija i budućnost će pokazati koliko je to bilo valjano i koliko je ta gradska vlast imala viziju. Ono što je definitivno jeste da gradska vlast ne sluša primedbe građana. To se vidi po primedbama koje su upućene na račun Kineske četvrti, a koji nisu prihvaćeni", kazao je Krstonošić.
 
Ni Srpska radikalna stranka nije podržala predlog, a predsednik GO Đurađ Jakšić navodi da su oni zabrinuti za industrijsko nasleđe koje se u ovom delu grada nalazi.
 
"Naša zamerka je to da je sticajem okolnosti istekla prethodna zaštita na Kineskoj četvrti i sadašnji plan predviđa u dobroj meri izmenu opisa stare fabrike 'Petar Drapšin'. Da je ostala zaštita onda bi stvar bila potpuno drugačija, integralno bi se morala sačuvati četvrt, a sadržaj u njoj bi se prilagođavao potrebama grada. Mi se plašimo da će zbog toga što novi plan dozvoljava izmenu opisa nekadašnje fabrike, da će doći do raznih stvari koje baš i neće čuvati ambijentalnu celinu ovog kompleksa", dodao je Jakšić.
 
Podsetimo da je kompleks nekadašnjeg "Petra Drapšina" bio zaštićen od 2013. do 2016. godine. Pošto procedura zaštite prostorne kulturno-istorijske celine nije završena u zakonskom roku, sa ovog prostora je skinuta zaštita, čime je omogućeno rušenje.
 
Kada je reč o detaljnoj regulaciji kampusa Univerziteta u Novom Sadu, ovaj predlog je usvojen sa 55 glasova za i pet protiv. Opozicioni odbornici su naveli da u kampusu postoje saobraćajni problemi, te da bi ga zbog toga trebalo rasteretiti, odnosno izmestiti odatle. Kao veliki problem istaknuti su parkinzi, te njihova loša organizacija u postojećem planu regulacije.
 
Pozdravljena je najavljena izgradnja Studentskog kulturnog centra, ali je ukazano da se time ruši takozvana mala menza, zbog koje su studenti protestovali, zbog čega bi trebalo razmotriti i pitanje studentskih restorana. Opozicija je iskazala nezadovoljstvo što je za izlaganje imala samo pet minuta po govorniku, što je praktično značilo da su mogli da posvete 30 sekundi za svaku tačku dnevnog reda. 
  • Pićuka

    09.04.2017 16:08
    Upropastiće grad. Zatupeli su omladinu i sada rade šta hoće. Ja sam svoje proživeo u divnom gradu i sada me baš briga šta ostavljaju svoj deci. Bili su izbori, rekli su da je to u redu. J...e mi se i za vas i vašu decu i vaše unuke.
  • Lll

    07.04.2017 19:28
    Sramota
    Sramota za sve koji cine gradsku vlast.
  • nivisadjanin

    07.04.2017 18:50
    gledao sam
    Ovo u skupstini Novog Sada ie diktatura. Daju ti 30s po tački. Necuveno.
    Jelusic ce postati upamcen kao najNEdemokratskiji predsednik skustine grada Novog Sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti