VIDEO: Usaglašeni zahtevi, završena sedma šetnja "Protiv diktature"

Više hiljada građana okupilo se i danas u Novom Sadu, na sedmom protestu "Protiv diktature".

Studenti su izložili usaglašene zahteve sa ostalim gradovima, koje je obrazložio Miran Pogačar iz Studentskog pokreta. 

Glavni je ukidanje diktature i kompletna smena političke elite, na čelu sa Aleksandrom Vučićem.
 
Potom traže fer i slobodne izbore, momentalno uređivanje biračkog spiska, smenu članova REM-a, obezbeđivanje jednakog pristupa medijima svim kandidatima, te strogo sankcionisanje kupovine glasova i ucenjiivanje glasača, uvođenje obaveznog TV duela i javnost finansiranja političke kampanje. 
 
Traže i smenu odgovornih urednika RTS-a i RTV-a, kao i oštro sankcionisanje svih medija koji krše medijske zakone i Kodeks novinara Srbije. Jedan od zahteva je departizacija, momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizacija: premeštanje političke moći na lokalni nivo i veće učešće građana u donošenju važnih odluka za društvo i direktno biranje lokalne vlasti. 
 
Traže i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, te zaštitu prava i poboljšanje statusa svih radnika. "Tražimo Izmenu Zakona o radu radi hitnog poboljšanja položaja radnika, osiguravanje njihovih prava kao i hitno povećanje minimalne cene rada. Potrebna je aktivna borba za zaštitu radnika na crno, sezonskih, privremeno i povremeno angažovanih i drugih radnika pogođenih težim oblicima eksploatacije", naveo je Pogačar.
 
Jedan od zahteva je i ukidanje nezakonitog smanjenja penzija, plata, reforma sistema socijalnih davanja, agrarna reforma i povećanje subvencija poljoprivrednim domaćinstvima, revizija sporazuma sa MMF-om i sprečavanje dalje privatizacije javnih preduzeća.
 
Poslednji zahtev je u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.  
 
Pogačar navodi da se ograđuju od svih studentskih organizacija koje "pokazuju svoje pravo lice i staju na stranu vlasti". Dodaje da je mladima dosta nedostatka perspektive i činjenice da više od dve decenije čekaju da se ispune razna obećanja. "Imamo negativno mišljenje prema svim političkim partijama, i prema onima koje su na vlasti i prema onima koje sebe nazivaju opozicijom, zato što vlasti daju legitimitet", navodi on.
 
Okupljeni su noseći transparente krenuli Zmaj Jovinom, Modenom, bulevarom Mihajla Pupina, Jevrejskom, zatim desno Bulevarom oslobođenja do zgrade Dnevnika gde su zastali, uzvikujući "Hoćemo u rubrike" i "Slobodni mediji", navodeći da se taj list pri osnivanju zvao "Slobodna Vojvodina", a sada je sve osim toga. Bulevarom Jaše Tomića, te Kisačkom ulicom do zgrade Pokrajinske vlade se šetnja završila.  
 
Na čelu kolone nosili su transparente "Potiv sistema", "Pegla je za veš, a ne za listiće", "Srbija nije ničija firma", "Mi ostajemo, ti ideš", kao i zastavu Vojvodine i Srbije, uz revolucionarnu muziku sa razglasa. 
 
Nova šetnja zakazana je za sutra u 18 sati na Trgu republike.
 
I večeras su se hiljade uglavnom mladih okupili na protestima u Beogradu, Nišu i drugim gradovima Srbije. 
 
 
  • Its me

    13.04.2017 17:45
    Bravo deco, genijalni ste! Jos postoji nada.
  • Vojvosadjan

    11.04.2017 23:23
    @ :)
    Znam na kakvom si bio iskusenju ;)
  • :)

    11.04.2017 20:56
    @Vojvosadjan
    ...било је тешко одолети ... :)

    .... али ипак, далеко је од сваке свађе и вређања ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti