Novosadski Privredni sud odlučuje o sudbini DES-a 25. maja

Privredni su u Novom Sadu zakazao je za 25. maj novo ročište povodom razmatranja Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) preduzeća DES.
Novosadski Privredni sud odlučuje o sudbini DES-a 25. maja
Foto: Pixabay
Novo ročište je zakazano kako bi se sproveli svi zadaci iz zaključka Vlade Srbije kojima je preporučeno da se dugovi DES-a državnim organima - poveriocima konvertuju u kapital preduzeća. 
 
Podsećamo da su dugovi DES-a veći od 250 miliona dinara, a da su Grad Novi Sad i 17 lokalnih samouprava odlučili da dugovanja koje DES ima zbog neuplaćivanja doprinosa za plate konvertuju u kapital. Ključno pitanje je šta će biti posle vrlo očekivane sudske odluke i kako će jedino aktivno preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Srbiji, sa oko 230 zaposlenih, nastaviti da radi, pošto se suočava sa manjkom poslova, ali i drugim ozbiljnim problemima. 
 
Direktor za finansije Dejan Žarković kaže da odluka o konverziji nije još zaživela jer, da bi se sprovela, treba da se usvoji plan reorganizacije preduzeća.
 
"Dok se firma ne reorganizuje, DES uobičajeno privređuje. Pravimo elektroormane, HTZ opremu, radimo molersko-stolarske poslove, štampamo raznovrstan materijal...Nažalost, posla je sve manje", navodi Žarković.
 
Uprkos svim tim nevoljama, u novosadskom preduzeću, koje zapošljava oko 120 radnika sa invaliditetom, u proteklih pet godina zarade se isplaćuju redovno.
 
Za dugoročno rešavanje problema neophodno je rešiti se i viška zaposlenih. Kako tvrde i rukovodioci i radnici, u kolektivu ima priličan broj zaposlenih koji godinama ne ispunjavaju svoje obaveze, a uredno primaju platu.
  • ĐURA

    27.04.2017 10:03
    INVALIDI izdržavaju "ZDRAVE"
    DES- ie jedino aktivno preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Srbiji !!!
    DES sa oko 230 zaposlenih!!!???
    IMA SAMO oko 120 radnika sa invaliditetom.
  • msss

    27.04.2017 08:08
    nss
    od kada pametni i sposobni stranacki kadrovi upravljaju firmama ni jedna nije prosla bez gubitaka...tolike godine postoji des i sada je bas propao...namerno ili slucajno...ciji li ce batica da ga se dokopa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti