Novosadski studenti ostali bez budžeta zbog novog zakona

Oko 30 studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu steklo je uslov za budžet, ali im je ipak dodeljen status samofinansirajućih, iako na fakultetu ima više od 100 slobodnih budžetskih mesta.
Novosadski studenti ostali bez budžeta zbog novog zakona
Foto: 021.rs
Do ovakve situacije je došlo zbog načina rangiranja, koji je utvrđen novim Zakonom o obrazovanju.
 
Prošle godine, nakon što je Zakon tek stupio na snagu, u studentskoj službi su nekolicini studenata overili indekse i dodelili im budžet i pre izlaska konačne rang liste – naknadno je odobren još jedan ispitni rok na ovom fakultetu. 
 
Kada je rangiranje obavljeno po završetku roka, ispostavilo se da neki od tih studenata nemaju uslov za budžet. Tada je Fakultet isplatio pune školarine svim pomenutim studentima, uz napomenu da to neće biti praksa u buduće. Studenti koji su ove godine ispunili uslov za budžet, ali po nekadašnjem kriterijumu, očekivali su isti potez fakulteta. Molbu koju je u njihovo ime podneo student prodekan, Savet je odbio kao neosnovanu.
 
Neki od studenata sa kojima smo razgovarali nisu dovoljno upućeni u trenutna dešavanja na fakultetu, dok njihove kolege, koje su pogođene ovom situacijom, imaju slične odgovore. Oni su saglasni u tome da bi im najviše olakšalo kada bi fakultet odobrio plaćanje školarina u više rata jer su ih sada već sustigle dve ili tri neizmirene. Takođe, svi su nezadovoljni jer imaju utisak da su im pružane "lažne nade" da će situacija biti rešena u njihovu korist.
 
"Mogli su na samom startu da nam kažu da nema ništa od toga, a ne da nam daju lažnu nadu. Moja školarina je 88.000 dinara, međutim među oštećenima ima i stomatologa čija školarina košta 160. 000 dinara i koju moraju da isplate u dve, maksimalno tri rate. Student prodekan je pričao da zbog izvesnog Kongresa studenata fakultet ne može to da nam plati jer bi tih 200 studenata zbog nas 30 bilo oštećeno. Međutim, kad smo mu poslali novinarku, rekao je da mu je rečeno da kaže da je taj Kongres razlog. Zapravo, to je samo priča u koju je trebalo da poverujemo", navodi jedna studentkinja.
 
Ima i onih studenata čiji će nastavak studija biti doveden u pitanje ukoliko im studije ne budu finansirane iz budžeta.
 
"Dobar sam student, a sada nisam na budžetu. Nadam se da će fakultet doneti neke lepe vesti, makar da se školovanje plati u nekoliko rata, jer je moja porodica u situaciji gde je zaposlen samo otac i zbog finansija se bojim da neću moći da nastavim školovanje", objašnjava nam studentkinja sa stomatologije.
 
Prodekan za nastavu Zoran Komazec kaže da ovo nije samo problem Medicinskog fakulteta, već je tako i na Pravnom i Ekonomskom, ali je ova priča odjeknula sa Medicinskog jer je fakultet napravio problem time što je prošle godine izašao u susret studentima.
 
"Suštinski, mi kao fakultet možemo njima da pomognemo samo utoliko da plate školovanje na rate, pri čemu će se za svakog od njih napraviti poseban ugovor kojim će se definisati na koliko rata i do kada treba da se isplati. Dugoročno rešenje bi bilo kada bi se mi kao fakultet, institucija, obavezali da ne upišemo više studenata od prošlogodišnjeg broja, ali ukupno. Nažalost, ovako će se isto dešavati i svake naredne godine", objašnjava Komazec.
 
Komazec kaže da je za ovu godinu studentima najavljeno da će se vršiti rangiranje. Na sajtu su imali informacije i o članovima 84 i 88 Zakona o visokom obrazovanju, tako da su primili k znanju i neosnovano je što se sada žale.
 
"Žao mi je naročito dobrih studenata, koji prema ovom načinu rangiranja nisu ostvarili uslov za budžet, ali to je Zakon i ne možemo ga kršiti", dodaje on.
  • Student UNS

    16.05.2017 12:12
    Kako Resiti problem ?
    Ljudi , ovaj problem "manjka" budzetskih mesta se lako resava. Drzava da uvede uslov - ako oces BUDZET , moras IMATI DRZAVLJANSTVO. Pola UNS-a nema drzavljanstvo. Sve rodje i zeme iz BiH.

    Naravno , poostriti kriterijume za dobijanja drzavljanstva

    1. Test srpskog jezika
    2, Test istorije srbije
    3. Test opste kulture
  • milos

    16.05.2017 12:00
    problem
    Problem je u tome sto fakultet ima para da finansira medicinijade i kongrese i razno razna sranja koja funkcionisu kao opijanja i ekskurzije a nema para da plati 30 skolarina.
  • /

    16.05.2017 09:22
    /
    to su oni studenti koji nisu clanovi dinastije
    njih ce odstraniti da im slucajno ne dirnu imovinu i pomesaju krv

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.