Momčilo Tapavica dobija tablu kod DIF-a, odustalo se od spomenika nevinim žrtvama

Savet za kulturu prihvatio je inicijativu Matice Srpske da se arhitekti, sportisti i olimpijcu Momčilu Tapavici podigne spomen-obeležje kod Fakulteta za sport i fizičku kulturu.

Tapavica je diplomirao na studijama arhitekture i građevinarstva na Visokoj tehničkoj školi u Budimpešti. Prema njegovim projektima 1912. godine izgrađena je današnja zgrada Matice, tadašnje Sirotište, zadužbina Marije Trandafil, jedno od najlepših i najreprezentativnijih zdanja u Novom Sadu.

Tapavica je bio prvi Srbin učesnik prvih Olimpijskih igara i osvajač bronzane medalje na tom takmičenju.

Savet za kulturu je takođe većinom glasova stavio van snage svoj zaključak iz oktobra prošle godine, kojim je utvrđen Predlog odluke o postavljanju spomen-obeležja nevinim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine. Ovaj spomenik trebalo je da bude postavljen na Limanu IV kod Mornarice, odnosno na uglu Ulica 1300 kaplara i Ive Andrića, a na spomen ploči bi bilo ispisano samo "Nevinim žrtvama 1944/45" i to na srpskom, mađarskom, nemačkom i verovatno još nekom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini. Inicijativa je potekla od Saveza Vojvođanskih Mađara.

Podsetimo da istoričari do danas nisu utvrdili šta se tačno dešavalo u Novom Sadu nakon oslobođenja 1944. godine, jer iako su postojale priče o masovnim streljanjima, konkretni dokazi o tome do danas nisu nađeni.

  • VladaN

    12.05.2017 13:19
    razlog pdustajanja?
    Verovatno su odluku o odustajanju doneli unuci tih zlikovaca. Ocekujem komentar druga Pastora.
  • Микица

    12.05.2017 10:37
    Побише онолки невин свет у Рајиној шуми и ко зна колко још по селима Војводине. Јел вам сад јасно да нас јашу унуци истих тих зликоваца из рата?
  • Milan

    11.05.2017 17:05
    Konkretni dokazi o zločinima komunista leže i dalje u Rajinoj šumi i čekaju ekshumaciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti